Състояния и заболявания

Вирусен хепатит C

На латински език: Hepatitis viralis C

Определение

Остър възпалителен процес на черния дроб, в резултат на първично засягане на черния дроб от вирус (HCV), с минимални до липсващи патологични отклонения в други органи и системи. Този процес завършва спонтанно с оздравяване до 6-ия месец от началото на инфекцията (самоограничаващ се хепатит) в 10 – 20% от случаите или вирусната инфекция на черния дроб персистира под формата на носителство или хроничен хепатит в 80 – 85%.

Епидемиология

Вирусът на хепатит С (HCV) е един от големите проблеми в съвременната хепатология. Повече от 70% от хората, инфектирани с HCV, развиват хронично чернодробно заболяване, а в около 10 – 30% от случаите то прогресира до чернодробна цироза и хепатоцелуларен карцином. Повече от 170 милиона души по света са инфектирани с този вирус. Вероятно истинският брой на хората с HCV-инфекция е много по голям, включително и на т.нар. носители на вируса. Това обуславя големия интерес към заболяването и важността на проблема.

Етиология

Причинителят е RNA-вирус от семейство Flaviviridae.

На вашето внимание

Автор(и): проф. д-р Татяна Петрова Пенкова-Червенякова – национален консултант по инфекциозни болести, д-р Г. Горанова, д-р Н. Найденова, д-р М. Илиева, д-р Д. Радкова, доц. Манолов

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари