Новини

Световна седмица за борба с глаукомата

10 – 16 март 2013 г.

През последните години се наблюдава „подмладяване“ на глаукомата
През последните години се наблюдава „подмладяване“ на глаукомата и появата ѝ в по-ранна възраст – над 30 години

Световната седмица за борба с глаукомата се провежда за шеста поредна година по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA).

За пръв път Световен ден за борба с глаукомата се отбелязва на 6 март 2008 г. Следващите две години – 2009 и 2010, Световеният ден за борба с глаукомата се отбелязва съответно на 6 и 12 март, а от 2011 г. той прераства в Световна седмица за борба с глаукомата. Тази година Световната седмица за борба с глаукомата протича под надслова „Чудесно е да виждате света всеки ден, така че не позволявайте да получите глаукома“.

Глаумата е оптична невропатия с атрофия и ескалация на зрителния нерв с прогресиращо ограничаване на периферното зрение и понижаване на зрителните функции до слепота. Три са основните видове глаукома – вродена, първична и вторична. Вродената започва още в ранна детска възраст. Първичната е по-честа след 35 години. Тъй като често протича безсимптомно, е наричана „тихия крадец на зрението“. Вторичната глаукома се дължи на други съпътстващи заболявания или травма. От своя страна тези видове глаукоми се делят на откритоъгълни и закритоъгълни. Откритоъгълната е най-често срещаната форма. При нея налягането на вътреочната течност се повишава, защото тя не може да се оттича правилно. Глаукомата с ниско или нормално налягане се характеризира с прогресивно увреждане на зрителния нерв и загуба на зрително поле при статистически нормално вътреочно налягане. При закритоъгълната настъпва спонтанно и пълно запушване на дренажните пътища от ириса и остро повишение на налягането. Тя е съпроводена от силна болка в окото, намаление на зрението, гадене и главоболие.

Рискови фактори за развиване на глаукома са:

 • Възраст
 • Хипертония
 • Диабет
 • Късогледство
 • Фамилна обремененост

Глаукомата е втората най-честа причина за слепота в световен мащаб. Според проучвания 4.5 милиона души по света са загубили зрението си вследствие на глаукома, като тази цифра се очаква да нарасне. В световен мащаб болните от различни форми на глаукома са между 70 и 90 милиона с тенденция непрекъснато да се увеличават. Приблизително 50% от болните остават недиагностицирани. Между 2 и 4 процента от населението над 40-годишна възраст боледува от глаукома, като само половината от болните знаят за това. Очаква се засегнатите от глаукома да достигнат до 11.2 милиона до 2020 г. Глаукомата не може да се излекува, но чрез ранното ѝ диагностициране може да бъде спряно нейното развитие и зрението да бъде запазено. Напоследък се наблюдава появяване на глаукомата в по-ранна възраст – над 30 години.

Положението у нас е аналогично. По данни на Националната глаукомна асоциация, в България от глаукома страдат между 70 000 и 80 000 души, като само половината от тях знаят, че са болни и се лекуват. Всички хора над 30 години, независимо дали са обременени или не, веднъж годишно трябва задължително да си правят профилактичен преглед за измерване на очното налягане и изследване на зрението. Пациентите с глаукома е необходимо да посещават офталмолога си поне веднъж на три месеца, а най-добре е всеки месец. За съжаление здравната каса плаща само за два прегледа годишно, но те са крайно недостатъчни.

Ето защо доц. д-р Красимир Коев, д.м., управител на фондация „Съпричастен кръст“, подема инициатива по повод Световната седмица за борба с глаукомата за провеждане на безплатни профилактични очни прегледи на пациенти с глаукома над 30 години. Инициативата е част от проект на фондацията за въвеждане на регламентирани профилактични безплатни очни прегледи за населението на България над 30-годишна възраст. Фондацията предлага диспансеризираните пациенти с глаукома да имат ежемесечен преглед, регламентиран от здравната каса.

Прегледите ще се извършват от доц. д-р Красимир Коев, д.м., специалист по очни болести от Медицинския университет – София. Прегледите ще се осъществят на 10, 11 и 15 март 2013 г. в Медицинския център със сектор за очна хирургия „Свети Йоан Рилски“, гр. Пловдив, ул. Чорлу № 4, по следния график:

 • 10 март 2013 г. – 14:00 – 18:00 ч.
 • 11 март 2013 г. – 09:00 – 13:00 ч.
 • 15 март 2013 г. – 14:00 – 18:00 ч.

Желаещите могат да се запишат всеки делничен ден от 09:00 до 13:00 ч. на телефон: 032 670 100.

За въпроси и допълнителна информация можете да се обръщате към:

доц. д-р Красимир Коев, д.м.

Председател на фондация „Съпричастен кръст“

Blogger

Facebook

Визитка

доц. д-р Красимир Коев, д.м.Доц. д-р Красимир Коев, д.м. е специалист по очни болести от Медицинския университет – София.

Завършил е докторантура в медицинския университет „Рене Декарт“ към Сорбоната и Националната очна болница на Франция „Кенз-Вен“.

Автор е на 115 публикации в областта на офталмологията. Водещ автор е на патентован апарат за нискоинтензивна лазерна терапия в офталмологията, съвместно с проф. Лъчезар Аврамов, д.м.н. За първи път прилага телемедицината в България, и по-специално за туморни заболявания на окото.

Член е на:

 • Асоциацията на докторите на науките на Франция
 • Световната асоциация по катаракта и рефрактивна хирургия
 • Активен член на Нюйоркската академия на науките
 • Европейското глаукомно сосиете
 • Дружеството по рефрактивна хирургия на Американската академия по офталмология
 • Евроретина
 • Френското сосиете по очни болести

Фондация „Съпричастен кръст“ е създадена през м. май 2012 г. с управител доц. д-р Красимир Коев, д.м. Същата е реализирала до момента няколко инициативи, свързани с провеждането на безплатни очни прегледи за пациенти над 60 години и за пациенти с катаракта.

Автор(и): доц. д-р Красимир Коев, д.м.
Снимка:

iStockphoto

Не пропускайте

Коментари