Новини

Безплатни профилактични прегледи за катаракта и глаукома

Повод за благотворителната инициатива на фондация „Съпричастен кръст“ е Световният ден на зрението

Изследвайте зрението си!
Изследвайте зрението си!

Световният ден на зрението (World Sight Day) се отбелязва за първи път на 8 октомври 1998 г. Оттогава събитието се провежда ежегодно втория четвъртък на месец октомври. Тази година глобалната инициатива се чества на 10 октомври под мотото „Универсално здраве за очите“.

По случай Световниия ден на зрението фондация „Съпричастен кръст“ ще проведе благотворително безплатни профилактични прегледи на пациенти с катаракта и глаукома. Прегледите ще се извършат на 27 септември, 8 октомври и 11 октомври от 12:00 до 18:00 ч. в МЦ „Свети Йоан Рилски, гр. Пловдив от доц. д-р Красимир Коев, специалист по очни болести от Медицинския университет – София с публикации във водещи световни офталмологични издания. Телефонът за записване на желаещите е 032 670 100.

През 2012 г. по случай Световния ден на зрението фондация „Съпричастен кръст“ съвместно с МЦ „Свети Йоан Рилски“ проведе за първи път в нашата страна безплатни профилактични очни прегледи. Инициативата е част от проект на фондацията за въвеждане на регламентирани безплатни профилактични очни прегледи за цялото население на България.

През 2013 г. се отбелязва началото на новия план за действие на Световната здравна организация (СЗО) с насоченост към повишаване на осведомеността относно зрителните проблеми, профилактиката и намаляването на случаите на предотвратима слепота и зрителни увреждания в периода 2014 – 2019 г. Основна цел на глобалната инициатива е премахване на лечимата слепота до 2020 г.

СЗО, която е координиращ орган на ООН, свързан със здравето, и Международната агенция за превенция на слепотата участват активно в координирането на събития и дейности в Световния ден на зрението.

Според СЗО приблизително 285 милиона души по света живеят със слабо зрение и слепота. От тях 39 милиона души са слепи, а 246 милиона имат умерено или тежко увреждане на зрението. Според статистиката световното население застарява, но се увеличава и слепотата, причинена от хронични заболявания. Над 7 милиона души ослепяват всяка година, като до 80% от случаите на слепота могат да бъдат избегнати, ако са резултат от лечими очни заболявания.

Около 80 процента от 45-те милиона слепи хора в света са на възраст над 50 години. Около 90 на сто от тях живеят в страни с ниска доходност, където възрастните хора, особено по-възрастните жени, срещат трудности при получаване на необходимите грижи за здравето на очите. Въпреки това много от възрастовите увреждания на зрението, водещи до слепота, като катаракта, глаукома и рефрактивни аномалии, могат да се излекуват лесно и евтино. Навременната намеса често забавя или намалява тяхното въздействие върху зрението.

Най-честите причини за слепота са:

 1. Катаракта
 2. Глаукома
 3. Свързана с възрастта дегенерация на макулата

Според СЗО катарактата е най-честата причина за слепота. Най-застрашени от това заболяване са хората над 60 години. Проучванията показват, че от катаракта страдат 60% от населението между 65 и 74 години и 80% над 75 години. 60 милиона от населението в света са слепи от катаракта.

Катарактата представлява помътняване на естествената леща на окото. Популярното название на болестта е „вътрешно перде“, защото тя пречи на ясното виждане. Основното оплакване при това заболяване е постепенно намаляване на зрението. Единственото ефективно лечение е оперативното. Не е правилно да се чака „пердето да узрее напълно“, т.е. пациентът да различава само светлина. Това затруднява съвременните хирургични техники.

Глаукомата е втората най-честа причина за слепота в световен мащаб. Според проучвания 4.5 милиона души по света са загубили зрението си вследствие на глаукома. В световен мащаб болните от различни форми на глаукома са между 70 и 90 милиона. Приблизително 50 процента от болните остават недиагностицирани. Между 2 и 4 на сто от населението над 40-годишна възраст боледуват от глаукома, като само половината от болните знаят за това. Напоследък се наблюдава появяване на глаукомата в по-ранна възраст – над 30 години. Очаква се засегнатите от глаукома да достигнат до 11.2 милиона до 2020 г.

Глаукомата не може да се излекува, но чрез ранното ѝ диагностициране може да бъде спряно нейното развитие и зрението да бъде запазено.

Положението у нас е аналогично. По данни на Националната глаукомна асоциация от глаукома в България страдат между 70 000 и 80 000 души, като само половината от тях знаят, че са болни, и се лекуват.

Сред приоритетните цели на инициативата са:

 • Повишаване на обществената осведоменост относно слепотата и зрителните увреждания, както и за сериозните международни проблеми на общественото здравеопазване
 • Насърчаване на правителствата, по-специално на министрите на здравеопазването, към отпускане на средства за национални кампании за предотвратяване на слепотата
 • Обучение на целевите групи за превенция на слепотата

Сред дейностите за информираност и повишаване на осведомеността са поставянето на надписи, плакати, брошури и др., чрез които да се постигне осведоменост относно предотвратимата слепота.

Важна част от програмата е увеличаване на достъпа до комплексни услуги за грижа за очите, интегрирани в системите на здравеопазването.

„Универсално здраве за очите“ включва няколко важни аспекта за успешното постигане на очно здраве, всяка година се съсредоточава върху един аспект от темата „Призив към действие“. През 2013 г. този призив гласи: „Изследвайте зрението си!“

Важна част от програмата е изграждането на успешна и устойчива мрежа за очно здраве. Тя цели информираност на пациентите и осигурява достъп до услугите за очни грижи в различни направления в зависимост от степента на необходимост, възрастта и други фактори.

Инициативата е съсредоточена върху изследване и диагностика на зрението.

Очният преглед е първата стъпка към диагностициране и лечение на почти всички очни заболявания. Призивът е пациентите да изследват зрението си за предприемане на мерки срещу очни проблеми като рефракционни аномалии, диабетна ретинопатия, катаракта и др.

За въпроси и допълнителна информация можете да се обръщате към:

доц. д-р Красимир Коев, д.м., управител на фондация „Съпричастен кръст“

Blogger

Facebook

Фондация „Съпричастен кръст“

Медицински център със сектор за очна хирургия „Свети Йоан Рилски“

Визитка

доц. д-р Красимир Коев, д.м.Доц. д-р Красимир Коев, д.м. е специалист по очни болести от Медицинския университет – София.

Завършил е докторантура в медицинския университет „Рене Декарт“ към Сорбоната и Националната очна болница на Франция „Кенз-Вен“.

Автор е на 115 публикации в областта на офталмологията. Водещ автор е на патентован апарат за нискоинтензивна лазерна терапия в офталмологията, съвместно с проф. Лъчезар Аврамов, д.м.н. За първи път прилага телемедицината в България, и по-специално за туморни заболявания на окото.

Член е на:

 • Асоциацията на докторите на науките на Франция
 • Световната асоциация по катаракта и рефрактивна хирургия
 • Активен член на Нюйоркската академия на науките
 • Европейското глаукомно сосиете
 • Дружеството по рефрактивна хирургия на Американската академия по офталмология
 • Евроретина
 • Френското сосиете по очни болести

Фондация „Съпричастен кръст“ е създадена през м. май 2012 г. с управител доц. д-р Красимир Коев. Същата има за цел развиване на следните дейности:

 • Разработване, изпълнение и/или финансиране на програми и специализирани проекти за развитие на културно, здравно, социално и академично сътрудничество
 • Очертаване приоритетните обществени, здравни, културни, социални и други нужди и активно участие в осъществяването на проекти, програми и други дейности, насочени към подобряване на тези нужди
 • Организиране проучването на проблемите, свързани с развитието на здравеопазването
 • Разширяване възможностите за участие на хората с увреждания и юридическите лица в програми, проекти и други сфери, свързани със здравното, културното, социалното и академичното сътрудничество
 • Подпомагане и насърчаване дарителството и дарителските традиции
 • Системно проучване, анализ и подпомагане нуждите на хората в неравностойно положение
 • Организиране конкурси за финансиране на проекти в различни области, в това число здравни, културни, социални и други

На вашето внимание

Източник:

Хапче

Снимка:

© Daniel Rajszczak | Dreamstime.com

Не пропускайте

Коментари