Новини

Безплатни прегледи за ранно диагностициране и превенция на катаракта

През м. януари 2014 г. фондация „Съпричастен кръст“ ще проведе регулярни благотворителни профилактични прегледи на социално слаби пациенти над 60 години с катаракта

Катарактата зачестява прогресивно след 60-годишна възраст
Катарактата зачестява прогресивно след 60-годишна възраст

Създадена през м. май 2012 г., фондация „Съпричастен кръст“ с управител доц. д-р Красимир Коев целогодишно организира благотворителни прегледи за ранно диагностициране и превенция на катаракта.

През м. януари 2014 г. фондацията ще проведе регулярни безплатни профилактични прегледи на социално слаби пациенти над 60 години с катаракта.

Благотворителната инициатива е част от проект на фондацията с цел въвеждане на регламентирани безплатни профилактични очни прегледи за населението на България над 60-годишна възраст. Прегледите ще се извършат на 10.01, 12.01, 17.01 и 31.01.2014 г. от 12:00 до 18:00 ч. в МЦ „Свети Йоан Рилски“, гр. Пловдив, ул. Чорлу № 4, от доц. д-р Красимир Коев, специалист по очни болести от Медицинския университет – София и управител на фондация „Съпричастен кръст“. Прегледите ще бъдат проведени след предварително записване на час на телефон 032 670 100 от 09:00 до 15:00 ч. всеки делничен ден.

Катарактата е водещата причина за предотвратима слепота, 80% от случаите на която са лечими. 60 милиона от населението на Земята са слепи вследствие на катаракта. Затовa е необходимо ранно диагностициране и навременно оперативно лечение на катарактата.

Зачестяваща прогресивно след 60-годишна възраст и засягаща почти всички хора над 80 години, катарактата представлява помътняване на лещата на окото, което води до постепенно намаляване на зрението до пълна слепота.

Катарактата може да бъде вродена или придобита. Придобитата от своя страна бива старческа, травматична, лъчева (радиационна, електрическа, топлинна), усложнена (в резултат от други заболявания на окото) и катаракта, причинена от общи заболявания, например диабет.

Старческата катаракта е най-често срещаната. Тя се появява при хора над 60-годишна възраст, но не е изключено да се развие и по-рано. Старческата катаракта се разделя на два основни вида:

  • Кортикална (периферна) – центърът на лещата остава прозрачен, но се наблюдават мътнини по периферията. В началото на заболяването зрението е запазено или е съвсем леко нарушено. С течение на времето периферните мътнини обхващат и центъра, което намалява зрението. Когато лещата помътнее напълно, тя придобива равномерен мътносив цвят. Зрението вече е загубено, човек може да различава само светлина.
  • Нуклеарна (ядрена) – първоначално помътняването обхваща центъра на лещата. Развива се много по-бавно от кортикалната, но за сметка на това централното зрение се нарушава рано. Често се наблюдава развитие на късогледство, което е причинено от засилената пречупвателна сила на лещата. Болните се оплакват от постепенно намаляване на зрението на едното око, а в редки случаи – и на двете очи. Зрението е замъглено, получава се заслепяване при ярка светлина, изменя се цветовото усещане.

Оперативната интервенция, по време на която лещата се заменя с изкуствена, е една от най-сигурните медицински процедури. Операцията не е тежка и почти винаги е успешна.

За въпроси и допълнителна информация можете да се обръщате към:

доц. д-р Красимир Коев, д.м., управител на фондация „Съпричастен кръст“

Blogger

Facebook

Фондация „Съпричастен кръст“

Медицински център със сектор за очна хирургия „Свети Йоан Рилски“

Визитка

доц. д-р Красимир Коев, д.м.Доц. д-р Красимир Коев, д.м. е специалист по очни болести от Медицинския университет – София.

Завършил е докторантура в медицинския университет „Рене Декарт“ към Сорбоната и Националната очна болница на Франция „Кенз-Вен“.

Автор е на 115 публикации в областта на офталмологията. Водещ автор е на патентован апарат за нискоинтензивна лазерна терапия в офталмологията, съвместно с проф. Лъчезар Аврамов, д.м.н. За първи път прилага телемедицината в България, и по-специално за туморни заболявания на окото.

Член е на:

  • Асоциацията на докторите на науките на Франция
  • Световната асоциация по катаракта и рефрактивна хирургия
  • Активен член на Нюйоркската академия на науките
  • Европейското глаукомно сосиете
  • Дружеството по рефрактивна хирургия на Американската академия по офталмология
  • Евроретина
  • Френското сосиете по очни болести
Източник:

Хапче

Снимка:

© Robert Kneschke | Dreamstime.com

Не пропускайте

Коментари