Новини

Българинът гълта най-много таблетки в Европа

Лекарствата – цяр, но и отрова

Лекарствата се усвояват по-добре с повече вода
Лекарствата се усвояват по-добре с повече вода

Българинът гълта най-много таблетки спрямо всички останали в Европа, показват фармацевтични проучвания. Сънародникът ни е безкритичен към всичко, което му предлага пазарът, вярва на рекламираните медикаменти и хранителни добавки и си ги набавя на своя глава, без да се консултира с лекар, винаги когато джобът му позволи.

Сънародниците ни се бъркат най-дълбоко в джоба си, когато се разболеят, в сравнение с останалите страни на континента, показва изследване на IMS България, която е част на световната компания за изследване и проучване на фармацевтичния пазар. На близо 10 млн. евро възлизат продадените лекарства в нашата страна през миналата година.

Хората на възраст от 60 до 75 години средно приемат едновременно по три лекарства дневно, показва друго проучване. Над 1/3 от изгълтаните таблетки от пенсионерите и над 2/3 от хапчетата, които пият по-младите, се продават без рецепта. Правилното приемане на лекарствата е особено важно, за да се постигне максимална полза от тях, да се намали рискът от странични реакции и да не се навреди на организма.

Специалистите съветват винаги да се чете инструкцията, след като се отвори опаковката на лекарството. Спазването на точните дози е от изключителна важност. Никога да не се шофира, ако в упътването са посочени реакции като сънливост или деконцентрация на вниманието.

Някои хора поглъщат трудно големите капсули и таблетки. Предварително направете няколко дълбоки вдишвания, за да отпуснете мускулите на врата и глътката. Изправете се или седнете удобно изправени. Вземете чаша със студена вода и поставете таблетката под езика. Приемете малка глътка вода и леко наклонете главата назад, след което глътнете водата заедно с таблетката. Допийте цялата чаша вода.

Ако лекарят не е направил изрични препоръки, никога не сдъвквайте и не разделяйте на части таблетките или капсулите, защото лекарствата, разчетени за продължително действие, могат при нарушаване на тяхната цялост твърде бързо да се абсорбират и да причинят вреда.

Децата се плашат от лекарствата и често пъти отказват да ги приемат. Затова, когато медикаментът има сиропна форма, дайте от нея, но след консултация с педиатъра. С подходяща шега или приказка малчуганът ще преглътне по-охотно илача.

Най-новите изследвания показват, че едновременното приемане на 3 различни лекарствени средства предизвиква странични ефекти в 18% от случаите, а на 6 – в 80 на сто. Ако приемете 7 или повече медикамента, вашият организъм просто няма да ги усвои. А рискът от това тези препарати взаимно да се блокират или да влязат във вредни за организма взаимодействия е непредсказуем, но според данните е почти 100 процента. Затова винаги се съветвайте със своя личен лекар, особено ако вземате повече от 6 лекарства дневно.

Автор(и): Силвия Николова
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto

Реклама