Билки и билкови сборове

Розмарин – Rosmarinus officinalis L.

Семейство

Устноцветни – Lamiaceae (Labiatae)

Описание

Вечнозелен силно разклонен храст, достигащ до 2 м височина, с изправени или приповдигащи се клонки. Листата са срещуположни, 1.5 до 4 см дълги и 1 – 3 мм широки, линейни, кожести, със завит надолу ръб, отгоре тъмнозелени и лъскави, отдолу бяловлакнести, със силно изпъкнала главна жилка. Цветовете са виолетови, бледосини или бели, събрани в къси гроздовидни съцветия. Тичинките са само 2. Плодът при узряване се разпада на 4 кафяви орехчета. Цъфти от май до юли.

Разпространение

У нас се отглежда като декоративно растение, главно по черноморското крайбрежие. Родината на розмарина е Средиземноморската област.

Употребяема част

Използват се листата (Folia Rosmarini) и младите облистени клонки (Herba Rosmarini), събрани по време на цъфтеж.

Действие

Антидиарично, обезболяващо, противовъзпалително, жлъчегонно.

Приложение

Листата и младите стръкове на растението се използват широко в народната медицина на средиземноморските страни. Те се прилагат при стомашно-чревни разстройства (особено кървави диарии), при отпадналост и преумора, при възпаление и застой в жлъчните пътища, при косопад и др. Особено се цени етеричното масло, което под формата на мази се използва за лечение на натъртване, изкълчване, на рани и др. Може да бъде приложено и при ревматизъм. Растението има и инсектицидно действие, особено срещу молци.

Начин на употреба

От листата и младите стръкове се приготвя запарка, като 2 чаени лъжички дрога се залива с 250 см3 вряща вода. След като изстине, запарката се прецежда и се изпива за 1 ден. Може да бъде използвана за гаргара, компреси и др. Прилага се и спиртен извлек за мазане на болните стави при ревматизъм.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари