Билки и билкови сборове

Розмарин – Rosmarinus officinalis L.

Семейство

Устноцветни – Lamiaceae (Labiatae)

Описание

Вечнозелен силно разклонен храст, достигащ до 2 м височина, с изправени или приповдигащи се клонки. Листата са срещуположни, 1.5 до 4 см дълги и 1 – 3 мм широки, линейни, кожести, със завит надолу ръб, отгоре тъмнозелени и лъскави, отдолу бяловлакнести, със силно изпъкнала главна жилка. Цветовете са виолетови, бледосини или бели, събрани в къси гроздовидни съцветия. Тичинките са само 2. Плодът при узряване се разпада на 4 кафяви орехчета. Цъфти от май до юли.

Разпространение

У нас се отглежда като декоративно растение, главно по черноморското крайбрежие. Родината на розмарина е Средиземноморската област.

Употребяема част

Използват се листата (Folia Rosmarini) и младите облистени клонки (Herba Rosmarini), събрани по време на цъфтеж.

Действие

Антидиарично, обезболяващо, противовъзпалително, жлъчегонно.

Приложение

Листата и младите стръкове на растението се използват широко в народната медицина на средиземноморските страни. Те се прилагат при стомашно-чревни разстройства (особено кървави диарии), при отпадналост и преумора, при възпаление и застой в жлъчните пътища, при косопад и др. Особено се цени етеричното масло, което под формата на мази се използва за лечение на натъртване, изкълчване, на рани и др. Може да бъде приложено и при ревматизъм. Растението има и инсектицидно действие, особено срещу молци.

Начин на употреба

От листата и младите стръкове се приготвя запарка, като 2 чаени лъжички дрога се залива с 250 см3 вряща вода. След като изстине, запарката се прецежда и се изпива за 1 ден. Може да бъде използвана за гаргара, компреси и др. Прилага се и спиртен извлек за мазане на болните стави при ревматизъм.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Коментари