Билки и билкови сборове

Лечебна ружа – Althaea officinalis L.

Семейство

Слезови – Malvaceae

Описание

Многогодишно сиво-зелено тревисто растение с късо дебело коренище и дълги до 50 см белезникави корени. Стъблата са 60 – 150 см високи, цилиндрични, в долната част вдървенели. Листата са последователни, 5 – 15 см дълги, с дръжки, кадифено мъхести; долните и средните недълбоко три- или петделни, най-горните цели. Цветовете са бледорозови до почти бели, 2 – 3 см в диаметър, с къси дръжки, събрани в пазвите на листата. Чашката е с 5 триъгълни остри дяла и подчашка от 8 – 12 линейни листчета, сраснали в основата. Тичинките са многобройни, сраснали почти до прашниците в обща тръбица. Плодът е плосък, дисковиден, при узряване се разпада на 15 – 25 плодчета, гъсто покрити по тръбната страна със звездовидни власинки. Цъфти юли – август.

Разпространение

Растението се среща по влажни крайречни и мочурливи места в цялата страна.

Употребяема част

Използват се корените (Radix Althaeae), листата (Folia Althaeae) и цветовете (Flores Althaeae). Корените се изваждат през есента. Предпочитат се корените от двегодишни растения, тъй като имат най-високо съдържание на слузни вещества. Още докато са свежи, се обелва външната кора и се нарязват на късове. Листата се берат през лятото, преди да са почнали да жълтеят, а цветовете – в началото на цъфтежа.

В България освен лечебната ружа се срещат още 7 вида, които се различават главно с по-дългите си от 2 см венчелистчета и с наличие на не повече от 6 – 7 листчета на подчашката. Само два вида – А. hirsuta L. (четинесто влакнесто едногодишно растение) и А. cannabina L. ( с дълбоко три- или петделни листа), имат по-къси от 2 см венчелистчета, но от тях лечебната ружа се различава с по-късите от листата дръжки на съцветията и с кадифено мъхестите си листа.

Действие

Препаратите от ружа отдавна намират приложение в медицинската практика. Включени са във фармакопеите на много страни. Притежават смекчаващо, противовъзпалително и отхрачващо действие.

Приложение

Корените се употребяват за лечение на възпаления на дихателните пътища: ларингит с пресипнал глас, фарингит, трахеобронхит с дразнеща мъчителна кашлица, задух. Прилагат се още поради покривното и омекчаващото им действие при остри възпаления на стомашно-чревния тракт. Приети заедно с други лекарства, те забавят тяхната резорбция.

В нашата народна медицина корените на ружата се използват още при възпаления на пикочните пътища, болезнено уриниране и др.

Външно се препоръчва воден извлек от корени на ружа за гаргара при ларингит с пресипнал глас, както и под формата на компреси за лечение на циреи, рани и други кожни заболявания.

Начин на употреба

Приготвя се извлек, като 1 супена лъжица ситно нарязана дрога се залива с 500 см3 студена вода и се оставя да престои 1 час, след което се прецежда. Подсладен със захар, мед или небет-шекер, извлекът се пие по 1 супена лъжица 5 – 6 пъти дневно.

Фармацевтичната промишленост приготвя от корените на ружата сух и течен екстракт, сироп и дисперг. Корените на ружата влизат в състава на гръдния чай.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Коментари