Състояния и заболявания

Синдром на Kleine-Levin

Синоними: синдром на спящата красавица
На английски език: Kleine-Levin Syndrome

Синдромът на Kleine-Levin е рядко неврологично разтройство, което се отнася към периодичните хиперсомнии (състояние, характеризиращо се с повишена, ексцесивна сънливост). Синдромът се среща значително по-често при мъжете. Първите пристъпи се появяват между 10 и 21 годишна възраст. Етиологията е неизвестна. Пристъпите се провокират се от физически и емоционален стрес или заболявания с повишена температура. Заболяването завършва със спонтанна, продължителна ремисия преди 40 годишна възраст.

Клинична картина

Синдромът на Kleine-Levin се характеризира се с периодичната поява на епизоди от много продължителен сън (до 18 часа и повече), от който болният трудно може да бъде събуден, в съчетание с нарушения в поведението. По време на хиперсомничните пристъпи, сменящите ги епизоди на бодърствуване се характеризират с ограничаване на социалните контакти, апатия, понякога повишена възбудимост, обърканост, хиперфагия или анорексия, загуба на сексуалните задръжки. Могат да бъдат наблюдавани и халюцинации, дезориентация, увреда на паметта, несъгласувана реч, депресии, понякога неясна по произход висока температура. По време на епизодите на бодърствуване в ЕЕГ се регистрира общо забавяне на вълните с наличие на делта- и тета вълни. Обикновенно се наблюдават няколко пристъпа годишно (на всеки 3 или 6 месеца), които са с продължителност до няколко седмици (обикновено 2-3 дни, като максималната продължителност на пристъпа е 6 седмици).

Лечение

Болните трябва да бъдат наблюдавани в пристъпния период и не се нуждаят от лечение.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари