Състояния и заболявания

Преходни нарушения на съня

Бърза смяна на времевите зони - самолетна болест (Jet lag syndrome)

Преходно разстройство на режима на бодърствуване-сън, което възниква при еднократна бърза смяна на много часови зони. Характеризира се със сънливост, умора и отпадналост през деня и инсомния (безсъние) през нощта. Симптомите могат да персистират до 10 дни, но по правило адаптацията към новия режим е за 2 - 3 дни. Продължителността им е по-голяма при полети в източна посока. При пътуване на запад приспособяването е по-бързо (за пълна реадаптация са нужни 5 до 7 дни, докато при пътуване на изток -12 до 14 дни.). Лечението при планирани полети е с адаптация няколко дни преди отпътуването, като се измества времето на заспиване с 2 часа напред при полети на изток и с 2 часа назад при полети на запад.

Промяна на работната смяна при конвенционален режим на сън - бодърстване

Основните симптоми са сънливост и ниска производителност по време на новия период на работа и скъсен сън по време на новия период на почивка. Появяват се веднага след като работната смяна е определена в обичайните за индивида часове за почивка.

Лечение

Мелатонинът е класическо средство. Препоръчва се прием на 5 mg Мелатонин, 2-3 часа преди заспиване. Определената доза следва се употребява в един и същи часови интервал, например между 22 - 23 ч. Целта е да се поддържа ефикасна синхронизация с ритъма светлина - мрак в околната среда. Този режим трябва да е съблюдава, тъй като мелатонинът не е хапче за сън, а вещество, което по естествен начин синхронизира съня.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари