Състояния и заболявания

Преходни нарушения на съня

Бърза смяна на времевите зони - самолетна болест (Jet lag syndrome)

Преходно разстройство на режима на бодърствуване-сън, което възниква при еднократна бърза смяна на много часови зони. Характеризира се със сънливост, умора и отпадналост през деня и инсомния (безсъние) през нощта. Симптомите могат да персистират до 10 дни, но по правило адаптацията към новия режим е за 2 - 3 дни. Продължителността им е по-голяма при полети в източна посока. При пътуване на запад приспособяването е по-бързо (за пълна реадаптация са нужни 5 до 7 дни, докато при пътуване на изток -12 до 14 дни.). Лечението при планирани полети е с адаптация няколко дни преди отпътуването, като се измества времето на заспиване с 2 часа напред при полети на изток и с 2 часа назад при полети на запад.

Промяна на работната смяна при конвенционален режим на сън - бодърстване

Основните симптоми са сънливост и ниска производителност по време на новия период на работа и скъсен сън по време на новия период на почивка. Появяват се веднага след като работната смяна е определена в обичайните за индивида часове за почивка.

Лечение

Мелатонинът е класическо средство. Препоръчва се прием на 5 mg Мелатонин, 2-3 часа преди заспиване. Определената доза следва се употребява в един и същи часови интервал, например между 22 - 23 ч. Целта е да се поддържа ефикасна синхронизация с ритъма светлина - мрак в околната среда. Този режим трябва да е съблюдава, тъй като мелатонинът не е хапче за сън, а вещество, което по естествен начин синхронизира съня.

Не пропускайте

Коментари