Състояния и заболявания

Повърхностен тромбофлебит

Синоними: тромбофлебит на повърхностните вени (суперфициален)

Съдържание

  1. Повърхностен тромбофлебит
  2. Усложнения и лечение

Определение за повърхностен тромбофлебит

Касае се за леко възпаление на повърхностните (епифасциални) вени като израз на организацията на тромба.

Етиология

  • По краката се развива обикновено при наличие на варици на v. saphena. Тромбофлебитът може да бъде предизвикан от обездвижване или травма.
  • По ръцете обикновено е ятрогенен и е в резултат на травми.
  • Мигриращ тромбофлебит - рецидивиращ тромбофлебит с променяща се локализация (и по ръцете). Честота: ранен стадий на облитериращия тромбангиит (М. Winiwarter-Buerger) или понякога е придружаващ симптом при злокачествени процеси.
  • М. Mondor: идиопатичен тромбофлебит на страничните торакални вени, които се виждат и се палпират като болезнени въжета.

Клинична картина

Признаци на възпаление: rubor (зачервяване), calor (затопляне), dolor (болезненост), tumor (отичане), болезнен, палпиращ се, солиден (тромбозирал) венозен съд); за разлика от дълбоките флеботромбози не се набюдава оток на крайниците, тъй като 75% от кръвта се оттича през дълбоките вени.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари