Състояния и заболявания

Отравяне с дитиокарбамати

Дитиокарбаматните препарати за растителна защита представляват естери на арилкарбаминовата киселина и се използват като фунгициди при обработка на семена и третиране на редица растения против гъбични заболявания (тирам, аразан, ферназан и др.). В организма се разграждат до метаболити чрез глюкоронизация с блокиране на металите на редица ензими с последващо увреждане метаболизма предимно на белтъците. Някои от тях се метаболизират до алкилтиоурея с канцерогенен ефект върху щитовидната жлеза при хроничен контакт.

Патоморфология

Мастна и белтъчна дистрофия на черен дроб, бъбреци, сърце. В белия дроб плазматични инфилтрати.

Клинична картина

При инхалиране на прах - сълзотечене, кихане, дразнене в носа и зад гръдната кост, повишена уморяемост. При прием през устата - гадене и повръщане, умора, нарушение на съзнанието до кома с парализа на дишането и смърт. Някои препарати от тази група като ТИРАМ блокират алкохолдехидрогеназата и при едновременна употреба на алкохол може да се наблюдава антабус - реакция.

Лечение

Детоксично - депурационно на трите нива, реанимационно, органопротективно, симптоматично, без специфичен антидот.

Автор(и): Доц. Анета Хубенова, завеждащ клиниката по токсикология в институт "Пирогов"

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари