Състояния и заболявания

Инфекция с цитомегален вирус

Случаите на вродена инфекция с цитомегален вирус (CMV) се съобщават задължително! В страните от третия свят над 90% от населението е заразено с цитомегален вирус (носители на антитела), в Европа - около 50%. В рисковите групи (СПИН, проститутки, хомосексуалисти) около 90% от хората са сероположителни. Вродената инфекция с CMV е най-често срещаната вродена инфекция. Основният риск произтича от първичната инфекция пo време на бременността, която настъпва при около 3% от сероотрицателните жени. При това се инфектира 1/3 от плодовете; при тях в около 10% от случаите се стига до вродена цитомегалия. При сероотрицателните жени в около 10% от случаите може да се стигне до реактивирането на инфекцията по време на бременността; плодът се заразява рядко (< 10%) и новородените обикновено са безсимптомни (късни увреждания могат да настъпят в около 10% от случаите). При послеродова инфекция заболяването се проявява предимно при снижаване на защитните сили в рамките на злокачествени заболявания (например левкози, болестта на Ходжкин, неходжкиновите лимфоми), СПИН и в резултат на имунна супресия при органни трансплантации (например това е най-честото усложнение след трансплантирането на бъбреци и една от причините за високата смъртност сред пациентите от тази група)!

Причинител

  • Цитомегалният вирус (CMV) представлява ДНК-вирус. Подобно на херпесния вирус при него съществува съмнение за онкогенност; след първичната инфекция той може да персистира в латентна форма в организма и да бъде реактивиран при отслабване на имунната система.

Инфектиране

  • При вродената форма инфекцията се предава диаплацентарно и постнатално в резултат от одраскване.
  • При придобитата - при кръвопреливания, органна трансплантация и по полов път.

Инкубационен период - между три и шест седмици.

Патоанатомично се касае за интерстициално лимфоцитно-плазматично възпаление с натрупване на гигантски клетки и вирусни включвания ("клетки като очи на кукумявка").

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари