Състояния и заболявания

Инфекция с цитомегален вирус

Случаите на вродена инфекция с цитомегален вирус (CMV) се съобщават задължително! В страните от третия свят над 90% от населението е заразено с цитомегален вирус (носители на антитела), в Европа - около 50%. В рисковите групи (СПИН, проститутки, хомосексуалисти) около 90% от хората са сероположителни. Вродената инфекция с CMV е най-често срещаната вродена инфекция. Основният риск произтича от първичната инфекция пo време на бременността, която настъпва при около 3% от сероотрицателните жени. При това се инфектира 1/3 от плодовете; при тях в около 10% от случаите се стига до вродена цитомегалия. При сероотрицателните жени в около 10% от случаите може да се стигне до реактивирането на инфекцията по време на бременността; плодът се заразява рядко (< 10%) и новородените обикновено са безсимптомни (късни увреждания могат да настъпят в около 10% от случаите). При послеродова инфекция заболяването се проявява предимно при снижаване на защитните сили в рамките на злокачествени заболявания (например левкози, болестта на Ходжкин, неходжкиновите лимфоми), СПИН и в резултат на имунна супресия при органни трансплантации (например това е най-честото усложнение след трансплантирането на бъбреци и една от причините за високата смъртност сред пациентите от тази група)!

Причинител

  • Цитомегалният вирус (CMV) представлява ДНК-вирус. Подобно на херпесния вирус при него съществува съмнение за онкогенност; след първичната инфекция той може да персистира в латентна форма в организма и да бъде реактивиран при отслабване на имунната система.

Инфектиране

  • При вродената форма инфекцията се предава диаплацентарно и постнатално в резултат от одраскване.
  • При придобитата - при кръвопреливания, органна трансплантация и по полов път.

Инкубационен период - между три и шест седмици.

Патоанатомично се касае за интерстициално лимфоцитно-плазматично възпаление с натрупване на гигантски клетки и вирусни включвания ("клетки като очи на кукумявка").

Не пропускайте

Коментари