Билки и билкови сборове

Вишна – Prunus cerasus L. (Cerasus vulgaris Mill.)

Семейство

Розоцветни – Rosaceae

Описание

Високо до 8 м дърво с широка корона. Леторастите отначало са светлозелени, по-късно червено-кафяви. Листата са последователни, продълговато елипсовидни до продълговато яйцевидни, 5 – 10 см дълги и 3 – 5 см широки, в основата клиновидни, на върха заострени, просто или двойно назъбени, отгоре голи, лъскави, отдолу матовозелени. Листните дръжки са без жлези или с 1 – 2 жлезички. Цветовете са бели, 2 – 3 см в диаметър, събрани по 2 – 4 в сенниковидни съцветия, в основата с дребни листа. Чашката и венчето са петлистни. Плодовете са сферични, червени, костилкови. Цъфти април – май.

Разпространение

Отглежда се из лозята, градините и дворовете в цялата страна до 1500 м надморска височина.

Употребяема част

За лечебни цели се използват дръжките на зрелите плодове (Stipites Cerasorum).

Приложение

Плодът и плодните дръжки се използват като аперитивно, сърдечно укрепващо, пикочогонно, противовъзпалително и улесняващо изхвърлянето на песъчинки от пикочните пътища средство.

Начин на употреба

В народната медицина се използват предимно плодните дръжки. От тях се приготвя запарка. Съществуват различни начини за получаване на запарката. Много приятен и с добро диуретично действие е извлекът, който се получава от 30 г вишневи дръжки, които се кипват в 1 л вода. С горещия извлек се заливат 1/2 кг вишни или нарязани ябълки (според сезона); 20 мин по-късно плодовете се пасират през марля. Напитката се изпива за 1 денонощие. Приготвят се и водно-спиртни извлеци и сиропи от плодовите дръжки и от плодовете на вишната, които също оказват пикочогонно действие.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари