Билки и билкови сборове

Поточарка (мокреш, кресон) – Nasturtium officinale R.Br. (Rorippa nasturtium-aquaticum (L.) Науек)

Семейство

Кръстоцветни – Brassicaceae (Cruciferae)

Описание

Многогодишно тревисто растение, в основата с полегнало и вкореняващо се във възлите стъбло, нагоре възходящо до изправено, 10 – 60 см високо. Листата са нечифтоперести, с почти целокрайни, закръглени или широко елипсовидни листчета; долните листа са с 1 – 3, а горните – с 5 – 9 и повече листчета. Цветовете са бели, разположени на върха на стъблото в гроздовидни съцветия, удължаващи се след прецъфтяването. Чашката и венчето са четирилистни. Тичинките са 6, с виолетови дръжки и жълти прашници. Плодът е тясно елипсоидна, сърповидно извита, странично сплесната шушулка с яйцевидно-лещовидни, червено-кафяви семена. Цъфти май – юли.

Разпространение

Расте край извори, планински потоци, реки, езера и други водоеми из цялата страна докъм 1500 м надморска височина.

Употребяема част

Използва се цъфтящата надземна част (Неrba Nasturtii-aquatici) в свежо състояние.

Действие

Има данни, че дрогата води до снижаване нивото на кръвната захар. Притежава още отхрачващо и противоскорбутно действие.

Приложение

Листата на поточарката намират приложение като пролетна салата поради богатото съдържание на витамин С. От стари времена е известно използването на растението като отхрачващо средство при хронични бронхити, за лечение на скорбут (авитаминоза С). Пресните листа се използват още при лечение на скрофулоза, анемия, заболявания на щитовидната жлеза, при възпалителни заболявания на пикочния мехур, на жлъчните пътища, при кожни обриви.

Начин на употреба

Листата на растението се прилагат под формата на салата – по 1 – 2 шепи дневно в продължение на 2 – 3 седмици.

Реклама

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!