Билки и билкови сборове

Лечебен жаблек (конски ребра) – Galega officinalis L.

Семейство

Бобови – Fabaceae (Leguminosae)

Описание

Многогодишно тревисто растение с голо, гладко, 0.5 до 1.5 м високо стъбло. Листата са последователни, нечифтоперести, с продълговато елипсовидни, обратно яйцевидни или ланцетни листчета. Цветовете са синьо-виолетови, събрани в 5 – 25 см дълги, многоцветни, гроздовидни съцветия, разположени в пазвите на листата. Чашката е звънчевидна, с 5 щитовидни зъбци. Венчето е 1 – 1.5 см дълго. Плодът е линейно-цилиндричен боб, 2 – 5 см дълъг и 2 – 3 мм широк. Цъфти от май до август.

Разпространение

Расте из влажни сенчести места нарядко из цялата страна докъм 1300 м надморска височина.

Употребяема част

Използват се цъфтящите надземни части (Herba Galegae).

Действие

Дрогата снижава съдържанието на захар в кръвта, т.е. има подобно на инсулина действие. Освен това дрогата има диуретично, потогонно действие, увеличава млечната секреция.

Приложение

Жаблекът намира приложение за лечение на леки форми на диабет и като помощно средство при лечение на диабета с инсулин и други противодиабетни средства. В българската народна медицина жаблекът намира приложение още като потогонно средство, като диуретично средство и за увеличаване млякото у кърмачките.

Употребата на билката трябва да става внимателно и под лекарски контрол, тъй като може да доведе до покачване на артериалното налягане и до стомашно-чревни нарушения.

Начин на употреба

Една супена лъжица дрога се залива с 250 см3 вряща вода. Чака се да изстине и се прецежда. Изпива се за 1 ден на 3 части, 1/2 час преди ядене.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Коментари