Билки и билкови сборове

Горицвет – Adonis vernalis L.

Синоними: пролетен горицвет, пролетен гороцвет, гороцвет, гурльов дядо, жълт божур, жълта котка, жълта свиларка, жълтоцвет, жълт божур, кучи божур, овче око, зайчи мак, кукувиче око, слети коса, отравниче, опадикос

Семейство

Лютикови – Ranunculaceae

Описание

Многогодишно тревисто растение с високи до 40 см гъсто облистени стъбла, покрити с власинки, слабо разклонени, излизащи по много oт едно коренище. Листата са тройно до четворно пересто нарязани, с теснолинейни, заострени, целокрайни дялове. Долните и средните листа са с влагалищна основа, която полуобгръща стъблото. Цветовете са едри, златистожълти, разположени поединично на върха на стъблата и разклоненията им. Чашелистчетата са 5 – 8, яйцевидни, на върха притъпени, с редки зъбчета. Венчелистчетата са продълговато елипсовидни, стеснени към върха, назъбени, на брой са от 15 до 25. Тичинките и плодниците са много. Плодът е сборен, овален, съставен от много сиво-зеленикави плодчета. Цъфти през април – май.

Разпространение

Расте по сухи ливади и пасища и каменисти местности в някои райони на Източна, Северна и Западна България, също в Софийски, Пернишки и други райони на страната.

Недопустимо е да се смесва с летния горицвет – Adonis aestivalis L., който е с по-големи размери на стъблото, с по-малки цветове, с червени венчелистчета. Съдържа значително по-малко количество сърдечно действащи гликозиди.

Употребяема част

Използва се надземната част (Herba Adonis Vernalis), събрана в началото на цъфтежа до образуването на първите плодчета.

Действие

Горицветът притежава сърдечно усилващо, успокояващо нервната система и диуретиично действие. Подобно на листата от червения и вълнестия напръстник, горицветът засилва сърдечните съкращения. За разлика от гликозидите на червения напръстник тези на горицвета имат по-слаба способност да се натрупват в организма. Горицветът повлиява благоприятно проявите на сърдечната недостатъчност (отоци, задух, цианоза), увеличава количеството на урината, успокоява нервната система.

Приложение

При хронична сърдечна слабост, при нарушения на сърдечния ритъм, сърдечна невроза, епилепсия и др. Отвара от горицвет влиза в състава на т.нар. микстура на Бехтерев, предписвана за успокояване на нервната система.

В народната медицина се препоръчва още при атеросклероза, при болки и подуване на стомаха и червата и др.

Начин на употреба

Приготвя се запарка, като 1 супена лъжица ситно нарязана дрога се залива с 300 см3 вряща вода и се оставя да кисне 2 часа. Прецежда се и се пие по 1 супена лъжица 3 – 4 пъти дневно.

Забележка. Да се има предвид, че горицветът е отровно растение! Лечението с него трябва да става под контрола на лекар!

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Коментари