Изследвания и процедури

Тест с кломифен

Показание за изследването

  • вторична яйчникова недостатъчност при установена нормална функция на предния дял на хипофизата

Естрогенният антагонист кломифен предизвиква повишена секреция на гонадотропиносвобождаващ хормон (ГнОХ) от хипоталамуса. С негова помощ може да бъде определена възможността за стимулиране на хипоталамуса. Доколкото не се изследва непосредствено ГнОХ, a се определя концентрацията на ЛХ и ФСХ, необходимо е преди провеждане на теста да се докаже, че е налице нормална функция на предния хипофизен дял. Доколкото хипоталамусът се поддава на стимулация с помощта на кломифен едва след като пубертетът е почти приключил, не е подходящо провеждането на теста при деца.

Биологичен материал

  • серум или плазма, взета с хепарин;

Провеждане на теста с кломифен

  • вземане на кръв и определяне на базалните стойности на ЛХ и ФСХ сутрин между 7 и 9 часа
  • приемане през устата два пъти по 50 mg кломифен дневно в продължение на 8 дни
  • вземане на кръв и определяне на стимулираните стойности на ЛХ и ФСХ на 8-ия ден между 7 и 9 часа сутринта

Интерпретация на резултатите

При нормална функция на хипоталамуса и хипофизата периодично настъпва повишаване на стойностите на ЛХ и ФСХ в кръвната плазма около 2 пъти спрямо изходното ниво. Наличието на овариална недостатъчност при нормален резултат на кломифеновия тест насочва към заболяване на структури в ЦНС, които влияят върху функцията на хипоталамуса.

На вашето внимание

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари