Изследвания и процедури

Окултни кръвоизливи

Показания за изследване на окултни кръвоизливи:

  • Злокачествени тумори на дебелото и правото черво

Нормално изпражненията не съдържат повече от 1 - 1,5 ml кръв в денонощие. Това количество не се открива чрез изследването за окултни кръвоизливи. Повишено количество хемоглобин и /или хем в изпражненията може да се очакват преди всичко, когато кръвоизливът изхожда от дебелото или правото черво. При кръвоизливи в по-горните раздели на гастро-интестиналния тракт в червата трябва да премине голямо количество кръв, за да може хемоглобинът или хемът да бъде доказан, тъй като освободеният по време на пасажа хем се разгражда от бактериите, а се и резорбира обратно.

Биологичен материал

  • През три последователни дни се нанасят еднакво големи късчета изпражнения на съответните плоскости на тест ивиците. Всеки път се нанасят по две късчета изпражнения с големина на грахово зърно, взети от различни места (на всяка тест ивица има по две места за поставяне на материал). Това е наложително, тъй като в напречната и низходящата част на дебелото черво не настъпва достатъчно размесване на изпражненията и кръвта, така че ефективността на откриването и зависи от това, дали ще се попадне на съдържащо кръв място, или не. Вземането на изпражнения от различни части на фекалната маса повишава чувствителността на изследването.

Подготовка и принцип на изследването

Подготовка за изследване: четири дни преди и по време на тридневното изследване трябва да се спазва следната диета:

  • без сурово месо, вътрешности или кървавица
  • без храна обогатена със зеленчуци и черен хляб, овесени ядки и др.
N.B. Лечението с аскорбинова киселина и салицилати трябва да бъде прекратено най-малко един ден преди изследването.

Принцип на изследването: хартиеният слой на тест ивицата е напоен със смола, съдържаща гваякол. При прибавяне на прекис и наличие на пероксидазна активност (хем = псевдопероксидазна активност) гваяколът се окислява с образуването на синьо багрило.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари