Билки и билкови сборове

Пирей – Agropyron repens (L.) P. Beauv.

Семейство

Житни – Poaceae (Gramineae)

Описание

Многогодишно тревисто растение със силно развито, пълзящо, шнуровидно, начленено коренище. Стъблата са цилиндрични, гладки, голи, кухи, до 1.5 м високи, начленени. Листата са линейни, плоски, 4 – 8 мм широки. Цветовете са събрани в 10 – 15 см дълъг сложен двуреден клас. Цъфти юни – август.

Разпространение

Расте по тревисти песъчливи места, из ливади и пасища, край огради и пътища и като опасен плевел из нивите и лозята в цялата страна до 1600 м надморска височина.

Употребяема част

Използват се коренищата (Rhizoma Graminis).

Приложение

Коренището се използва като противовъзпалително и пикочогонно средство. Прилагано е при бъбречни и жлъчни камъни още от древните гърци и римляни. През XVIII в. растението има славата на най-добро средство, разпадащо камъните при тези заболявания.

Сега, без да му се приписват такива качества, пиреят влиза в състава на диуретичните чайове. Слузните вещества, етеричното масло и захарите, които се съдържат в коренището, могат да окажат противовъзпалително и слабо пикочогонно действие. Билката се прилага и при ревматизъм, подагра, отоци и някои кожни болести.

Начин на употреба

Използва се като 3% запарка. В нашата народна медицина се приготвя и студен извлек от 4 чаени лъжички коренище, накиснато за 12 часа в 400 см3 студена вода. След като се прецеди, коренището отново се залива, този път с вряла вода, вари се 10 мин, прецежда се и двата извлека се смесват. Чаят се изпива за 1 ден.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари