Билки и билкови сборове

Пирей – Agropyron repens (L.) P. Beauv.

Семейство

Житни – Poaceae (Gramineae)

Описание

Многогодишно тревисто растение със силно развито, пълзящо, шнуровидно, начленено коренище. Стъблата са цилиндрични, гладки, голи, кухи, до 1.5 м високи, начленени. Листата са линейни, плоски, 4 – 8 мм широки. Цветовете са събрани в 10 – 15 см дълъг сложен двуреден клас. Цъфти юни – август.

Разпространение

Расте по тревисти песъчливи места, из ливади и пасища, край огради и пътища и като опасен плевел из нивите и лозята в цялата страна до 1600 м надморска височина.

Употребяема част

Използват се коренищата (Rhizoma Graminis).

Приложение

Коренището се използва като противовъзпалително и пикочогонно средство. Прилагано е при бъбречни и жлъчни камъни още от древните гърци и римляни. През XVIII в. растението има славата на най-добро средство, разпадащо камъните при тези заболявания.

Сега, без да му се приписват такива качества, пиреят влиза в състава на диуретичните чайове. Слузните вещества, етеричното масло и захарите, които се съдържат в коренището, могат да окажат противовъзпалително и слабо пикочогонно действие. Билката се прилага и при ревматизъм, подагра, отоци и някои кожни болести.

Начин на употреба

Използва се като 3% запарка. В нашата народна медицина се приготвя и студен извлек от 4 чаени лъжички коренище, накиснато за 12 часа в 400 см3 студена вода. След като се прецеди, коренището отново се залива, този път с вряла вода, вари се 10 мин, прецежда се и двата извлека се смесват. Чаят се изпива за 1 ден.

Не пропускайте

Коментари