Билки и билкови сборове

Сладка папрат – Polypodium vulgare L.

Семейство

Папратови – Polypodiaceae

Описание

Многогодишно тревисто растение с хоризонтално, пълзящо коренище, често разположено и под земята, покрито с кафяви, ланцетни, заострени на върха люспи. Листата са 10 – 40 см дълги, разположени почти вертикално в две редици по горната повърхност на коренището. Листната дръжка е жълта или зеленикава, обикновено пo-къса от петурата, при основата съчленена. Листната петура е кожеста, удължено триъгълна, до продълговато ланцетна, дълбоко пересто изрязана почти до средната жилка, от всяка страна с до 20 дяла. Листните дялове са линейни, заострени или тъпи. Спорите са кръгли, разположени в две редици по долната страна на листните дялове, без ципесто покривало (индузий). Образуват се през юли – август.

Разпространение

Расте по влажни сенчести скали и каменливи места в горите из цялата страна.

Употребяема част

Използва се коренището (Rhizoma Polypodii, Rhizoma Filicis dulcis), събрано през есента.

Действие

Коренището на сладката папрат действа смекчаващо и противокашлично. Притежава още жлъчегонно, лаксативно (очистително) и пикочогонно действие.

Приложение

Употребява се при остри възпалителни заболявания ка горните дихателни пътища, при чернодробно-жлъчни заболявания, при запек. В народната медицина се използва и при глисти.

Начин на употреба

Приготвя се най-напред студен извлек (3 чаени лъжички стрита на прах дрога се залива с 250 см3 студена вода и се оставя да кисне 8 ч, след което се прецежда) и след това запарка (останалата след прецеждането дрога се залива с 250 см3 вряща вода и след 15 мин се прецежда). Смесват се студеният извлек и запарката и от получената течност се пие няколко пъти дневно.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари