Билки и билкови сборове

Отравяне с мораво рогче – Claviceps purpurea Tulasne

Семейство

Мораворогчеви – Clavicipitaceae

Описание

Паразитна гъба по ръжта и някои други житни растения. На местата на заразените плодници по класовете вместо зърна се развиват дълги 1 – 3 см черно-виолетови рогчета. Те са образувани от гъсто преплетени гъбни хифи и представляват презимуващия стадий от развитието на гъбата – склероций.

Разпространение

Разпространението на моравото рогче у нас през последните години е твърде ограничено поради грижливото почистване и обеззаразяване на посевния материал преди засяване. Това налага развъждането на моравото рогче.

Употребяема част

За лечебни цели се използват склероциите (Secale cornutum).

Приложение

Моравото рогче не се прилага в народната медицина, но е източник за получаване на лекарства, които се използват от научната медицина за лечение на маточни кръвоизливи, мигрена и други заболявания.

Отравяне

Алкалоидите имат много силно биологично действие и в миналото са ставали причина за тежки отравяния при консумиране на хляб, приготвен от брашното на заразена ръж. Отравянето протича с много тежки прояви на увреждане на нервната, сърдечно-съдовата и храносмилателната система – гърчове с извиване на тялото (Свети-Витово хоро), припадъци, суха гангрена на крайниците, диарии и др.

Не пропускайте

Терапевтична класификация на билките

Коментари