Билки и билкови сборове

Копитник – Asarum europaeum L.

Семейство

Копитникови – Aristolochiaceae

Описание

Многогодишно тревисто растение с пълзящо разклонено коренище. Стъблата са 2 – 5 см дълги, полегнали или приповдигащи се. Листата са 5 – 10 см широки, бъбрековидни до закръглени, целокрайни, кожести, с дълги до 10 см дръжки. Цветовете са единични, връхни, с прост звънчевиден, триделен околоцветник, около 1.5 см дълъг, виолетово-кафяв. Тичинките са 12. Плодът е шестгнездна кутийка. Цъфти от март до юни.

Разпространение

Расте из влажни, сенчести, най-често букови гори в предпланините и долния планински пояс до 1200 м надморска височина.

Употребяема част

Използва се цялото растение заедно с корена (Herba et Radix Asari). Употребява се прясно и изсушено.

Действие

Копитникът притежава отхрачващо, диуретично и успокояващо нервната система действие. Предизвиква повръщане.

Приложение

Дрогата се използва в народната медицина при кашлица, воднянка, при нервна възбуда, главоболие, мигрена, при хистерия, при дизентерия, при отоци и др.

Прибавена към виното, счуканата билка предизвиква повръщане и неприятни усещания, което се използва за отвикване от пиене при хронично пиянство.

Външно под формата на ситен прах се е прилагала за посипване кожата при краста и гнойни рани.

Начин на употреба

1 супена лъжица прясна дрога или 1 чаена лъжичка суха дрога се залива с 250 см3 вряща вода и се оставя да кисне 2 часа. След прецеждане се пие по 1 кафена или винена чаша 2 – 4 пъти дневно.

За отвикване от пиене към виното се прибавя 1 чаена лъжичка от билката и 1 чаена лъжичка счукани зелени обвивки от плод на орех.

N.B. Да се внимава с употребата на дрогата поради силната ѝ токсичност!

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари