Билки и билкови сборове

Дива тиква – Bryonia alba L.

Семейство

Тиквови – Cucurbitaceae

Описание

Многогодишно тревисто растение с месест, реповиден корен, отвън жълтеникав, а вътре бял. Стъблата са катерливи, до 3 – 4 м дълги, прикрепващи се с мустачки за други растения. Листата са последователни, с дръжки, в очертание широко яйцевидни, петделни, в основата дълбоко сърцевидни, по края назъбени, от двете страни четинесто грапави. Цветовете са разделнополови; мъжките са жълтеникави, събрани по 5 – 7 в щитовидни гроздчета с 5 – 20 см дълги съцветни дръжки; женските цветове са зеленикави, събрани по 5 – 12 в щитовидни гроздчета с по-къси дръжки. Плодникът е с долен тригнезден завръз и едно стълбче с три близалца. Плодът е черна, кълбовидна ягода, 6 – 8 мм в диаметър, с 4 – 6 семена. Цъфти от май до юли.

Разпространение

Разпространено е по влажни места, из храсталаците, край реките и като бурен из цялата страна.

Употребяема част

Използват се корените (Radix Bryoniae albae), събрани преди цъфтежа. Предпочитат се за употреба свежите корени. Да не се смесва с близкия вид Bryonia dioica Jacq., на който плодовете са червени и растението е двудомно!

Действие

Очистително, жлъчегонно, диуретично.

Приложение

Дрогата, която съдържа силно действащи (отровни!) съставки, се прилага при хроничен атоничен запек. Ефектът се придружава от силни болки и колики. Използва се също като диуретично средство при отоци и като жлъчегонно за стимулиране тонуса на жлъчните пътища. В нашата народна медицина се прилага и при болести на опорния апарат, при ревматизъм и подагра, като успокояващо средство срещу повръщане и др. Билката трябва да бъде прилагана в много малки количества. По-големите количества предизвикват повръщане, кръвоизливи в стомаха и червата, кървава диария и др.

Начин на употреба

Външно се прилагат счукани корени на каша с растително масло или настойка в съотношение 1:1 при ревматизъм, натъртване, подагра и други мускулни и ставни болки. Използват се и счукани пресни корени, без да се разтварят в растително масло. Вътрешно трябва да се прилага много внимателно отвара от счуканите корени, като 1 чаена лъжичка от тях се варят с 1/2 л вода. Изпива се по 1 супена лъжица до 1/2 кафена чашка преди ядене.

Не пропускайте

Коментари