Билки и билкови сборове

Кукуряк – Helleborus odorus W. et K.

Семейство

Лютикови – Ranunculaceae

Описание

Многогодишно тревисто растение с хоризонтално, пълзящо, разклонено, черно-кафяво коренище. Стъблата са изправени, до 40 см високи. Приосновният лист е с дълга дръжка, длановидно нарязан, със 7 – 16 яйцевидно ланцетни, остро назъбени дялове. Стъбловите листа са по-дребни, приседнали. Цветовете са жълто-зелени, 5 – 7 см в диаметър, увиснали. Околоцветникът е петлистен, нектарниците са 8 – 12, много по-къси от околоцветните листчета. Тичинките са многобройни. Плодът е сборен, съставен от няколко многосеменни мехунки. Цъфти рано през пролетта – от февруари до май.

Разпространение

Расте в гори, из храсталаци и по поляни в предпланините и планините до 1500 м надморска височина в много райони на страната.

Употребяема част

Използват се коренището с корените (Rhizoma et Radix Hellebori).

Действие

Кукурякът притежава сърдечно засилващо действие, дължащо се на съдържащите се в него сърдечно активни гликозиди. Освен това той има диуретично действие, успокоява нервната система, стимулира перисталтиката на червата и има очистително действие.

Приложение

Използва се (рядко) за лечение на сърдечна недостатъчност с отоци и други явления на венозен застой.

В българската народна медицина е известна употребата на кукуряка още при плеврит, хемороиди, кашлица, нервни заболявания. Външно се прилага при косопад, против пърхот, за стимулиране растежа на косата, за укрепване на косъма и др.

Начин на употреба

Прави се запарка от 1/2 чаена лъжичка ситно счукана дрога и 300 см3 вряща вода. Пие се по 1 ракиена чашка 3 пъти дневно.

Забележка. Кукурякът е отровно растение и употребата му трябва да става под лекарски контрол!

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари