Билки и билкови сборове

Билките при козметични дефекти на кожата

Суха кожа на лицето

При суха кожа се използват растения, които съдържат етерични масла – листа от маточина и мента, цветове от лайка, цветове и листа от мащерка, корени и плодчета от магданоз и др. Обикновено те се комбинират с растения, които съдържат слузни вещества – слез, лопен, подбел, корени от медицинска ружа, семена от плода на дюлята и др.

Със сока от растенията се намазва лицето или се поставят компреси. Достатъчно е такива процедури да се правят през ден, по 1 път дневно, общо 10 пъти.

С билките се правят и парни бани на лицето. Препоръчва се парна баня, приготвена от 1 супена лъжица билкова смес от лайка, маточина, копър, лавандула, подбел и невен по равни части. С такава парна баня се почистват добре черните и белите точки по кожата. Кожата на лицето може да бъде освежена с лосиони от лайка (2 супени лъжици цвят се вари 10 мин в 250 см3 вода), венечни листа на мак (2 супени лъжици листа се накисват в 250 см3 вряща вода за 1 час). С получените запарки лицето се измива 2 – 3 пъти на ден.

Запарките от посочените в началото билки могат да се приемат вътрешно и да се използват за маски на лицето (обикновено смесени със сварено ленено семе). Сухата кожа на лицето се повлиява добре от много билкови маски. Например:

 1. От овесени ядки – 2 супени лъжици ядки се варят 15 мин със 100 см3 мляко или вода. След като сместа изстине, се добавя 1 лъжица мед. Кашата се поставя топла върху лицето и стои 20 мин.
 2. От тиква – 2 супени лъжици сварена тиква се смесва с 1 супена лъжица растително масло. Сместа се нанася върху кожата на лицето и престоява 20 мин.
 3. От моркови – 2 настъргани моркова, смесени с 1 чаена лъжичка мляко или олио и малко разбит белтък от яйце (при желание може да се прибави и нишесте), се нанасят върху лицето и престояват 30 мин.
 4. От ябълки – 1 дребно настъргана ябълка се смесва с 1 чаена лъжичка растително масло, мляко или сметана. Нанася се върху лицето и престоява 20 мин.
 5. От краставици – ситно настъргана краставица с няколко капки лимонов сок се използва за намазване на лицето и врата. След 20 мин сместа се изтрива, без да се измива лицето.

Под формата на лосиони и маски могат да се използват много други плодове и зеленчуци.

Мазна кожа

В такива случаи се препоръчват следните билки: цвят от бял равнец, градински чай, хмел, чувен, конски кестен, теменуга, невен и др. Билките се прилагат най-често под формата на запарки.

По-добре е да се използват няколко билки, например по 1 чаена лъжичка от три или четири от изброените билки се поставят в 250 см3 вода и се варят 15 мин. Със запарката се правят компреси. Тя може да се използва и за маска, като към нея се прибави нишесте или мляко на прах. Маската се нанася върху кожата на лицето и след 15 – 20 мин се отстранява и лицето се измива.

При мазна кожа могат да се приготвят маски и от много други растения:

 1. От бадеми – 1 супена лъжица счукани бадеми се попарват с 50 см3 отвара, приготвена от равни части лайка, липов цвят, бъзов цвят и борови връхчета (1 супена лъжица от тази смес се запарва с 50 см3 вода, за да се получи необходимата за маската отвара). Сместа се сгъстява с 1 чаена лъжичка брашно и 1/2 чаена лъжичка мед. Кашицата се поставя топла върху лицето и след 30 мин се измива последователно с топла и студена вода.
 2. От ябълки – 1 ситно настъргана ябълка се разбърква с разбит яйчен белтък. Сместа се поставя върху лицето и врата и след 20 мин се измива с хладка вода.

За измиване и освежаване на кожата се използват извлеци от много билки:

 1. От магданоз – 20 г пресен магданоз се накисва в 1/2 л вряща вода. След 1 час запарката се прецежда и се използва външно за измиване на лицето.
 2. От ружа – 2 супени лъжици корени се накисват в 250 см3 студена вода. След 1 час течността се прецежда и се използва за компреси.
 3. От горски ягоди – 1 чаена чаша пресни горски ягоди се накисват в 300 см3 силна ракия за 30 дни. Течността се прецежда и преди употреба се разрежда наполовина с вода.
 4. От мента – 100 г билка се накисва за 30 мин в 2 – 3 л вода. Течността се прецежда и се използва за наплискване на лицето.

Може да се прилагат запарки от мащерка, от синчец, от розмарин и др.

При мазна кожа особено се препоръчват билковите парни бани със смес от градински чай, лайка, розмарин, липов цвят, мента, дъбови кори, листа от върба и бреза и семена от див кестен по равни части. 1 супена лъжица от билковата смес се поставя в съд с вода и след като започне кипенето, се прави парна баня на лицето и врата.

Лунички

Луничките могат да бъдат лекувани по всяко време на годината, но най-добре се повлияват от лечението през ранна пролет. За тази цел се използват няколко растения. Те се прилагат най-често в прясно състояние.

В народната медицина, а и в официалната козметика често се използва сок от магданоз или от краставица, както и прясно отрязана глава кромид лук, с които се намазват петната (с леко втриване) 2 – 3 пъти дневно.

Може да се използват и лапи от сварени корени и листа на магданоз или отвара от глухарче или селим.

Черни точки по кожата на лицето

Тези неприятни козметични дефекти, които засягат хора със суха и с мазна кожа на лицето, се отстраняват с маска от 2 супени лъжици царевично или овесено брашно, смесено с разбит белтък. След като засъхне маската, сместа се отстранява със суха памучна кърпа и след това лицето се измива със студена вода и се подсушава.

При единични черни точки може да се използва енергично натриване на мястото с лимонов сок (още по-добре след парна баня). След тази процедура лицето трябва да се намаже при мазна кожа с лосион, който съдържа спирт, а при суха кожа – с отвара от билки, съдържащи слузни вещества, или рициново масло.

Бръчки

Процедурите и средствата, използвани за предпазване или отстраняване на бръчките, целят подобряване еластичността на кожата и нейното кръвообращение. Съществуват изключително голям брой рецепти, които се предлагат като изпитано и „сигурно“ средство едва ли не от всеки козметик. Въпреки рекламата на тези средства обаче използването им трябва да бъде твърде продължително и търпеливо, за да се получи известен ефект. Прилагат се билкови смеси с тонизиращо действие върху кожата, пресни сокове от много лечебни растения, голям брой лосиони и билкови маски. Препоръчват се обтривания на кожата на лицето всяка вечер в продължение на няколко седмици със смес от ягодов и краставичен сок по 50 г в 200 г 45° спирт. Добре е към сместа да се прибави 1/2 г салицилова киселина.

Благоприятно се отразява и прилагането на маски, например билкова маска, приготвена от 50 г бадемови трици, по 12.5 г яйчен жълтък и глицерин, 10 г спирт, 1 г тимол и 1.5 г камфора. Към сместа се добавя малко вода, за да се получи мека паста, с която се намазват засегнатите от бръчки части на лицето. След час или час и половина лицето се измива и се подсушава.

Препоръчват се и маски от жълт кантарион, лайка, подбел, ленено семе и др.

При бръчки билките могат да бъдат използвани и под формата на парна баня. Ще посочим билкова смес за баня, която според специалистите дава добри резултати. Вземат се по 10 г стръкове от мащерка, цветове от лайка и цветове от слез. Цялото количество се поставя в 1/2 л вода и след като водата заври, се прави парна баня на лицето и врата. След това лицето се измива със студена вода и се подсушава. Добре е да се намаже с пресен жълтък. 30 – 40 мин след това не трябва да се говори, за да няма мускулни движения на лицето (най- добре е този половин час да се прекара в леглото). Накрая лицето отново се измива и подсушава.

Брадавици

Премахването на брадавиците, при което се използват и някои билки, е най-добре да бъде извършено от лекар, тъй като билките имат силно дразнещо действие и често са отровни.

На вашето внимание

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари