Билки и билкови сборове

Червена боровинка – Vaccinium vitis-idaea L.

Семейство

Пиренови – Ericaceae

Описание

Вечнозелен малък полухраст, висок до 40 см, с изправено стъбло. Листата са елипсовидни, целокрайни, кожести, отгоре тъмнозелени, отдолу светлозелени с тъмни точици. Цветовете са звънчевидни, бледорозови и са събрани в групи. Плодовете след узряване са червени сочни ягоди. Цъфти през първата половина на лятото.

Разпространение

Расте по каменливи поляни и из иглолистните гори на Централна и Западна Стара планина, Родопите, Рила и Витоша.

Употребяема част

За лечебна цел се събират листата (Folia Vitis-idaea), които след изсушаване са овално елипсовидни, с подвит надолу ръб и с тъмни точици (жлези) по долната повърхност. Събират се преди или пo времe на цъфтенето, като се отрязва с нож или сърп облистената надземна част, суши се, след което се отделят листата чрез изчукване. Да не се събират почервенели или почернели листа. При бpaнe да не се смесва с мечото грозде, което има клиновидно стеснени към основата листа, без точици от долната страна.

Приложение

Листата на червената боровинка се използват при възпаление и камъни в пикочните пътища като пикочогонно и протизовъзпалително средство.

Начин на употреба

Прилага се отвара от 3 – 4 чаени лъжички нарязани листа в 250 см3 вода, които се варят 15 мин. Изпива се на порции за 1 ден.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари