Билки и билкови сборове

Кисел трън – Berberis vulgaris L.

Семейство

Киселтрънови – Berberidaceae

Описание

Бодлив, силно разклонен храст, висок до 3 м. Клонките са покрити с триделни, по-рядко петделни или прости, здрави бодли, дълги до 2 см. Листата са елипсовидни, обратно яйцевидни или продълговато обратно яйцевидни, на върха тъпи, при основата стеснени в къса дръжка, по края слабо напилени, събрани в кичури по няколко заедно в пазвите на шиповете. Цветовете са жълти, разположени по 15 – 25 в увиснали гроздовидни съцветия, дръжките на които излизат oт пазвите на листата. Околоцветникът е двоен, с шестлистна чашка и шестлистно венче. Тичинките са 6. Плодовете са продълговати, оранжево-червени,сочни, 2 – 3-семенни ягоди. Листата и плодовете имат кисел вкус. Цъфти през май – юни, а плодовете узряват през септември.

Разпространение

Разпространено е из храсталаците, по сухи и каменливи места, в окрайнини на гори, обикновено на варовит терен.

Употребяема част

Използват се корените (Radix Berberidis), корите на кopените (Cortex Berberidis radicis), листата (Folia Berberidis) и плодовете (Fructus Berberidis). Корените се изваждат през пролетта, а плодовете се берат при пълното им узряване.

Действие

Жлъчегонно, жлъчетворно, апетитовъзбуждащо, съдоразширяващо, спазмолитично.

Приложение

Плодчетата могат да се консумират като храна под формата па сладка, компоти, ликьори и други с леко жлъчегонно и подобряващо храносмилането действие. Корените съдържат силно активни алкалоиди, които в големи дози са отровни, затова трябва да се прилагат внимателно. Всички използвани части на растението премахват спазмите на жлъчния мехур и действат болкоуспокояващо при жлъчнокаменна болест и дискинезии на жлъчните пътища. Същевременно се стимулира отделянето на жлъчка. Корените и изолираните от тях алкалоиди се използват като тонизиращо и кръвоспиращо средство при маточни кръвотечения, за засилване на сърдечната дейност или за понижаване на артериалното налягане. В народната медицина се прилагат и при възпаление на бъбреците и пикочния мехур, при спазми на стомаха, диария, дизентерия, при ревматизъм, шипове, отоци, скрофули и др. Външно се употребяват при перде на очите и при възпаление на венците.

Начин на употреба

От корите на корените се прави отвара, като 1 супена лъжица билка се вари 10 мин в 1/2 л вода. Изпива се по 1 винена чашка от отварата преди ядене. От алкалоида берберин е получен препарат, който се прилага като тонизиращо матката и стимулиращо жлъчната секреция средство.

Не пропускайте

Коментари