Билки и билкови сборове

Кисел трън – Berberis vulgaris L.

Семейство

Киселтрънови – Berberidaceae

Описание

Бодлив, силно разклонен храст, висок до 3 м. Клонките са покрити с триделни, по-рядко петделни или прости, здрави бодли, дълги до 2 см. Листата са елипсовидни, обратно яйцевидни или продълговато обратно яйцевидни, на върха тъпи, при основата стеснени в къса дръжка, по края слабо напилени, събрани в кичури по няколко заедно в пазвите на шиповете. Цветовете са жълти, разположени по 15 – 25 в увиснали гроздовидни съцветия, дръжките на които излизат oт пазвите на листата. Околоцветникът е двоен, с шестлистна чашка и шестлистно венче. Тичинките са 6. Плодовете са продълговати, оранжево-червени,сочни, 2 – 3-семенни ягоди. Листата и плодовете имат кисел вкус. Цъфти през май – юни, а плодовете узряват през септември.

Разпространение

Разпространено е из храсталаците, по сухи и каменливи места, в окрайнини на гори, обикновено на варовит терен.

Употребяема част

Използват се корените (Radix Berberidis), корите на кopените (Cortex Berberidis radicis), листата (Folia Berberidis) и плодовете (Fructus Berberidis). Корените се изваждат през пролетта, а плодовете се берат при пълното им узряване.

Действие

Жлъчегонно, жлъчетворно, апетитовъзбуждащо, съдоразширяващо, спазмолитично.

Приложение

Плодчетата могат да се консумират като храна под формата па сладка, компоти, ликьори и други с леко жлъчегонно и подобряващо храносмилането действие. Корените съдържат силно активни алкалоиди, които в големи дози са отровни, затова трябва да се прилагат внимателно. Всички използвани части на растението премахват спазмите на жлъчния мехур и действат болкоуспокояващо при жлъчнокаменна болест и дискинезии на жлъчните пътища. Същевременно се стимулира отделянето на жлъчка. Корените и изолираните от тях алкалоиди се използват като тонизиращо и кръвоспиращо средство при маточни кръвотечения, за засилване на сърдечната дейност или за понижаване на артериалното налягане. В народната медицина се прилагат и при възпаление на бъбреците и пикочния мехур, при спазми на стомаха, диария, дизентерия, при ревматизъм, шипове, отоци, скрофули и др. Външно се употребяват при перде на очите и при възпаление на венците.

Начин на употреба

От корите на корените се прави отвара, като 1 супена лъжица билка се вари 10 мин в 1/2 л вода. Изпива се по 1 винена чашка от отварата преди ядене. От алкалоида берберин е получен препарат, който се прилага като тонизиращо матката и стимулиращо жлъчната секреция средство.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари