Билки и билкови сборове

Анасон – Pimpinella anisum L.

Семейство

Сенникоцветни – Apiaceae (Umbelliferae)

Описание

Едногодишно растение с 30 – 60 см високо стъбло. Приосновните листа са с дълги дръжки и цели бъбрековидни до яйцевидни петури, в основата сърцевидни, по края назъбени или нарязани. Стъбловите листа са просто перести с 3 – 5 яйцевидни или обратно яйцевидни назъбени дялове или са 2 до 3 пъти перести с линейно ланцетни дялове. Съцветието е сложен сенник със 7 – 15 главни лъча, в основата без обвивка или само с едно листче. Цветовете са бели. Плодовете са 3 – 5 мм дълги, яйцевидни до яйцевидно продълговати. Цъфти юни – юли.

Разпространение

Отглежда се у нас като етеричномаслена култура и за медицински цели главно в Първомайско, Хасковско, Бургаско и Чирпанско.

Употребяема част

За лечебни цели се използват плодовете (Fructus Anisi) и полученото от тях етерично масло (Oleum Anisi).

Действие

Плодовете на анасона поради богатото съдържание на етерично масло притежават отхрачвашо, антисептично и спазмолитично действие. Освен това те действат потогонно и температуропонижаващо.

Приложение

Плодовете на анасона се ползват с голяма популярност като средство за лекуване на кашлица от различен произход. Способстват за разреждане и изхвърляне на бронхиалните секрети (секретолитично действие). Прилагат се при ангини, ларингити с пресипнал глас, фарингити, хронични бронхити, бронхиална астма. В народната медицина се използват още при различни заболявания на стомашно-чревния тракт – гастрити, ентероколити с болезнени колики, метеоризъм (газове) и др. Прилагат се още при заболявания на отделителната система – възпалителни заболявания на пикочните пътища, бъбречнокаменна болест и др.

В народната медицина анасонът се употребява за стимулиране па млечната секреция у кърмачките.

Начин на употреба

Прави се запарка от 1 чаена лъжичка счукани плодчета с 1/2 л вряща вода. След 1 час запарката се прецежда. Пие се по 1/2 чаена чаша преди ядене.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари