Билки и билкови сборове

Вишна – Prunus cerasus L. (Cerasus vulgaris Mill.)

Семейство

Розоцветни – Rosaceae

Описание

Високо до 8 м дърво с широка корона. Леторастите отначало са светлозелени, по-късно червено-кафяви. Листата са последователни, продълговато елипсовидни до продълговато яйцевидни, 5 – 10 см дълги и 3 – 5 см широки, в основата клиновидни, на върха заострени, просто или двойно назъбени, отгоре голи, лъскави, отдолу матовозелени. Листните дръжки са без жлези или с 1 – 2 жлезички. Цветовете са бели, 2 – 3 см в диаметър, събрани по 2 – 4 в сенниковидни съцветия, в основата с дребни листа. Чашката и венчето са петлистни. Плодовете са сферични, червени, костилкови. Цъфти април – май.

Разпространение

Отглежда се из лозята, градините и дворовете в цялата страна до 1500 м надморска височина.

Употребяема част

За лечебни цели се използват дръжките на зрелите плодове (Stipites Cerasorum).

Приложение

Плодът и плодните дръжки се използват като аперитивно, сърдечно укрепващо, пикочогонно, противовъзпалително и улесняващо изхвърлянето на песъчинки от пикочните пътища средство.

Начин на употреба

В народната медицина се използват предимно плодните дръжки. От тях се приготвя запарка. Съществуват различни начини за получаване на запарката. Много приятен и с добро диуретично действие е извлекът, който се получава от 30 г вишневи дръжки, които се кипват в 1 л вода. С горещия извлек се заливат 1/2 кг вишни или нарязани ябълки (според сезона); 20 мин по-късно плодовете се пасират през марля. Напитката се изпива за 1 денонощие. Приготвят се и водно-спиртни извлеци и сиропи от плодовите дръжки и от плодовете на вишната, които също оказват пикочогонно действие.

Не пропускайте

Коментари