Билки и билкови сборове

Репей – Arctium lappa L. (Bardana)

Семейство

Сложноцветни – Asteraceae (Compositae)

Описание

Двегодишно тревисто растение с вретеновиден месест корен, сиво-кафяв отвън в бял и сочен отвътре. Стъблото е високо до 1.5 м, силно разклонено. Долните листа са едри, целокрайни, яйцевидно заоблени, с нарядко разположени власинки и с дълги плътни дръжки. Листата по стъблото са последователни, по-дребни. Цветните кошнички са по-едри, топчести, червено-виолетови, разположени на върха на стъблото в щитовидно съцветие. Цветовете са двуполови, с тръбесто венче. Обвивните листчета на кошничките са зелени, на върха си кукесто завити. Плодовете са леко сплеснати. Цъфти през лятото.

Разпространение

Расте по влажни, необработени и буренливи места, около и в селищата, из гори и храсталаци в цялата страна.

Употребяема част

За лечебна цел се използва коренът (Radix Bardanae, Radix Arctii, Radix Lappae).

Действие

Билката действа стимулиращо върху обмяната на веществата, усилва клетъчния растеж. Има диуретично, потогонно и дезинфекционно действие.

Приложение

Използва се при бъбречни камъни, подагра, ревматизъм, гастрит и язва на стомаха.

Външно намира приложение като средство, стимулиращо заздравяването на рани, язви, изгаряния, при хемороиди и др.

Много популярно е използването на отвара от репей като средство за укрепване на косата при косопад.

Начин на употреба

За вътрешна употреба се прави запарка, като 1 супена лъжица ситно нарязан корен се залива с 1/2 л вряща вода. Оставя се да престои една нощ. Прецежда се и се пие по 1 винена чаша 3 – 4 пъти дневно.

За външна употреба се прави отвара, като 1 супена лъжица корен се залива с 1/2 л вода и се вари в течение на 30 мин, след което се прецежда. Използва се за гаргара, лапи, измиване на косата и т.н.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари