Билки и билкови сборове

Отравяне с блян (попадийка, бленика) – Hyoscyamus niger L.

Семейство

Картофови – Solanaceae

Описание

Сиво-зелено, мековлакнесто, лепкаво, двегодишно растение с неприятна миризма. През първата година образува розетка от листа, а едва през втората година израства до 80 см високо цветоносно стъбло. Листата са последователни, полустъблообхващащи, дълбоко изрязани, с широка белезникава средна жилка. Цветовете са фуниевидни, с петделно венче, оцветено жълтеникаво, с гъста мрежа от виолетови жилки. Плодната кутийка е обхваната от чашката и се отваря с капаче. Цъфти през лятото.

Разпространение

Расте по буренливи места и край пътищата из цялата страна.

Употребяема част

Използват се листата (Folia Hyoscyami) като суровина за производство на лекарства от химико-фармацевтичната промишленост.

Отравяне

Отравяне с блян настъпва при употреба на семената, по-рядко при консумация на корени и листа от растението.

Съществува възможност отравяния да настъпят и при употреба на месо от пилета, пуйки и при пиене на мляко от кози, яли семена или листа от растението, или при консумация на мед, събиран от цветовете на растението.

Лечение

Лечението се състои в промивка на стомаха и въвеждане чрез сонда на танинов разтвор или суспензия от медицински въглен. Вътрешно се дава силен чай или кафе, солево очистително (английска сол). По-нататъшните мероприятия се провеждат в лечебно заведение в зависимост от проявите на отравянето.

Не пропускайте

Терапевтична класификация на билките

Коментари