Билки и билкови сборове

Горицвет – Adonis vernalis L.

Синоними: пролетен горицвет, пролетен гороцвет, гороцвет, гурльов дядо, жълт божур, жълта котка, жълта свиларка, жълтоцвет, жълт божур, кучи божур, овче око, зайчи мак, кукувиче око, слети коса, отравниче, опадикос

Семейство

Лютикови – Ranunculaceae

Описание

Многогодишно тревисто растение с високи до 40 см гъсто облистени стъбла, покрити с власинки, слабо разклонени, излизащи по много oт едно коренище. Листата са тройно до четворно пересто нарязани, с теснолинейни, заострени, целокрайни дялове. Долните и средните листа са с влагалищна основа, която полуобгръща стъблото. Цветовете са едри, златистожълти, разположени поединично на върха на стъблата и разклоненията им. Чашелистчетата са 5 – 8, яйцевидни, на върха притъпени, с редки зъбчета. Венчелистчетата са продълговато елипсовидни, стеснени към върха, назъбени, на брой са от 15 до 25. Тичинките и плодниците са много. Плодът е сборен, овален, съставен от много сиво-зеленикави плодчета. Цъфти през април – май.

Разпространение

Расте по сухи ливади и пасища и каменисти местности в някои райони на Източна, Северна и Западна България, също в Софийски, Пернишки и други райони на страната.

Недопустимо е да се смесва с летния горицвет – Adonis aestivalis L., който е с по-големи размери на стъблото, с по-малки цветове, с червени венчелистчета. Съдържа значително по-малко количество сърдечно действащи гликозиди.

Употребяема част

Използва се надземната част (Herba Adonis Vernalis), събрана в началото на цъфтежа до образуването на първите плодчета.

Действие

Горицветът притежава сърдечно усилващо, успокояващо нервната система и диуретиично действие. Подобно на листата от червения и вълнестия напръстник, горицветът засилва сърдечните съкращения. За разлика от гликозидите на червения напръстник тези на горицвета имат по-слаба способност да се натрупват в организма. Горицветът повлиява благоприятно проявите на сърдечната недостатъчност (отоци, задух, цианоза), увеличава количеството на урината, успокоява нервната система.

Приложение

При хронична сърдечна слабост, при нарушения на сърдечния ритъм, сърдечна невроза, епилепсия и др. Отвара от горицвет влиза в състава на т.нар. микстура на Бехтерев, предписвана за успокояване на нервната система.

В народната медицина се препоръчва още при атеросклероза, при болки и подуване на стомаха и червата и др.

Начин на употреба

Приготвя се запарка, като 1 супена лъжица ситно нарязана дрога се залива с 300 см3 вряща вода и се оставя да кисне 2 часа. Прецежда се и се пие по 1 супена лъжица 3 – 4 пъти дневно.

Забележка. Да се има предвид, че горицветът е отровно растение! Лечението с него трябва да става под контрола на лекар!

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари