Билки и билкови сборове

Ким – Carum carvi L.

Семейство

Сенникоцветни – Apiaceae (Umbelliferae)

Описание

Двегодишно до многогодишно голо тревисто растение. Стъблото е 30 – 80 см високо, кухо, в горната част разклонено. Листата са два до почти три пъти пересто разделени с ланцетно линейни или линейни, остри, 3 – 25 мм дълги и 1 – 1.5 мм широки крайни дялове. Съцветието е сложен сенник, 4 – 8 см в диаметър, с 8 – 16 нееднакво дълги главни лъча. Цветовете са бели или розови. Плодовете са 4 – 5 мм дълги, жълто-кафяви, продълговато елипсовидни, към върха стеcнени, с добре очертани жълтеникави главни ребра и широки бразди между тях. При узряване плодовете се разделят на две сърповидно извити полуплодчета. Цъфти от май до юли.

Разпространение

Разпространено е из ливади, горски поляни и пасища, по стръмни тревисти склонове в предпланините и планините. У нас се среща в Централна и Западна Стара планина, Предбалкана, западните гранични планини, Витоша, Рила, Западни и Средни Родопи от 700 до 1600 м надморска височина.

Употребяема част

Използват се плодовете (Fructus Carvi) и полученото от тях етерично масло (Oleum Carvi).

Действие

Карминативно, антисептично, спазмолитично, болкоуспокояващо и стимулиращо секрецията и моториката на стомаха и червата.

Приложение

Газогонното действие на дрогата е познато още на старите римляни. Освен при задръжка на газове тя се прилага при стомашно-чревни колики и възпаление, при лошо храносмилане и други смущения на храносмилането. Използва се и за увеличаване на млечната секреция у кърмачки, като отхрачващо средство при трахеити, бронхити и други възпаления на дихателната система. Билката може да се прилага и при деца.

Начин на употреба

Най-добре е плодчетата да се приемат чрез дъвкане или като подправка на храната. Може да се прилагат като отвара. Счукани плодчета (3 чаени лъжички) се заливат с 250 см3 вряща вода, кипват се 15 мин и се оставят в закрит съд 10 мин. Извлекът се прецежда и се изпива на части за 1 ден.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари