Билки и билкови сборове

Исландски лишей – Cetraria islandica (L.) Ach.

Семейство

Пармелиеви – Parmeliaceae

Описание

В исландския лишей са обединени два растителни организма – гъба и водорасло, които се намират в симбиоза (съжителство). Талусът му е плосък, неправилно вилужно разклонен, понякога с тръбовидни завити дялове. Горната повърхност е кафяво-зелена, а долната – сиво-белезникава. Ръбът на разклоненията има дребни зъбчета, характерни за този вид. По повърхността на талуса се намират плоски, овални, наподобяващи щит спороносни плодни тела – апотеции, които отначало са светли, а впоследствие стават кафяви.

Разпространение

Среща се из гористите и скалистите области на по-високите планини у нас.

Употребяема част

Това е талусът на растението, събран в сухо време.

Действие

Исландският лишей упражнява покривно, защитно и смекчаващо действие върху лигавицата на дихателните пътища и стомашно-чревния канал.

Приложение

Използва се за успокояване на кашлицата при катари на горните дихателни пътища, при бронхит, бронхиална астма, коклюш, туберкулозна кашлица.

Използва се широко в народната медицина още за възбуждане на апетита и за лекуване на редица стомашно-чревни заболявания – гастрит, ентероколит, атония на стомаха, язва на стомаха и дванадесетопръстника, диария, хроничен запек и др.

Начин на употреба

Една супена лъжица счукана дрога се запарва с 250 см3 вода и се вари 5 мин. След изстиване се прецежда и се пие по 1 – 2 супени лъжици 4 – 6 пъти дневно, за предпочитане преди ядене.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари