Билки и билкови сборове

Чимшир – Buxus sempervirens L.

Семейство

Чимширови – Buxaceae

Описание

Вечнозелен храст или малко дърво, 2 – 5 м високо. Листата са кожести, срещуположни, яйцевидни, елипсовидни или продълговати, целокрайни, 1.5 – 3 см дълги и до 1.5 см широки, тъмнозелени и лъскави отгоре, светлозелени и матови отдолу, по ръба подвити, приседнали или с къси дръжки. Съцветията са главички, разположени в пазвите на листата. Цветовете са еднополови, с прост жълто-зелен околоцветник (мъжките с четириделен, а женските с шестделен). Плодът е кутийка, разпукваща се на 3 дяла, с рогчета на върха. Цъфти април – май.

Разпространение

Отглежда се като декоративно растение почти в цялата страна.

Употребяема част

Използват се листата (Folia Buxi).

Действие

Потогонно, жлъчегонно, слабително, дезинфекциращо, противотрескаво и улесняващо заздравяването на рани.

Приложение

Листата и корените на чимшира намират най-широко приложение в народната медицина при ревматизъм, подагра, трескави състояния, недостатъчно отделяне на жлъчка, бавно заздравяващи инфектирани рани и др.

Начин на употреба

Използва се предимно външно под формата на отвара от стрити на прах сухи листа. 40 г листа се варят в 1 л вода, докато водата изври наполовина. С отварата се правят компреси, промивки, бани и др. Тя може да се употребява и вътрешно, като се пие сутрин на гладно по 1 чаена чаша и болният остава на топло (за да може да се изпоти).

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари