Билки и билкови сборове

Червено подъбиче – Teucrium chamaedrys L.

Семейство

Устноцветни – Lamiaceae (Labiatae)

Описание

Дребно полухрастче с едногодишни приповдигащи се до изправени цветоносни стъбла, високи 10 до 30 см. Листата са срещуположни, с къси дръжки, продълговати или продълговато яйцевидни, в основата клиновидни, по края напилени или назъбени с тъпи зъбчета. Цветовете са разположени в пазвите на горните листа и образуват класовидно съцветие. Венчето е розово до червеникаво, с привидно липсваща горна устна, тъй като е разцепена дълбоко на две половини, които са отместени към долната устна. Тичинките са 4 и стърчат навън от венечната тръбица. Плодът при узряване се разпада на 4 орехчета. Цъфти от май до август.

Разпространение

Разпространено е из храсталаците и горските поляни в цялата страна.

Употребяема част

Използва се надземната част (Herba Teucrii chamaedrys), събрана по време на цъфтеж без приосновните вдървенели части на стъблото.

Действие

Запичащо, кръвоспиращо.

Приложение

Билката се препоръчва при запек и кървене. Използва се за подобряване на храносмилането и апетита, при болки в стомаха и червата, при пясък в жлъчния мехур. Външно се прилага за промивки при бяло течение у жените, при хемороиди, за компреси и промивки при младежки пъпки, екземи, рани и други, както и при възпаления на конюнктивите.

Начин на употреба

Запарка от 4 чаени лъжички стръкове на 250 см3 вряща вода се изпива за едно денонощие. Запарката се използва и външно.

Не пропускайте

Коментари