Събития

Международен ден на сестринството

Време: 
12.05.2013

Международният ден на сестринството се отбелязва ежегодно на 12 май, рождената дата на Флорънс Найтингеил (1810 – 1920 г.) – основателка на модерното сестринство. Тя е определена и като една от стоте най-влиятелни жени на всички времена.

Найтингеил напълно променя представите за сестринството, които дотогава са свързани с необучени жени с лоша репутация, и превръща сестринския труд в уважавана и ценена професия. Тя прави истинска революция в обслужването на ранените и болни войници по време на Кримската война. Благодарение на установените от нея стандарти за обслужване на ранените и болни от холера и дезинтерия войници, смъртността спада от 42 на 4%.

През 1859 г. Найтингеил издава книгата „Бележки за болниците“. В нея тя определя основните принципи и стандарти, които трябва да следват болниците в грижите си за пациентите. Някои от тези принципи са валидни и актуални и в съвременната медицина и здравеопазване. Година по-късно, през 1860 г., основава училище за медицински сестри „Найтингеил“ към болницата „Сейнт Томас“ в Лондон.

Датата е определена от международния сестрински комитет през 1935 г. Започва да се отбелязва във всички страни след 1965 г.

Източник:

DarikNews.bg

Снимка:

Sofia Photo Agency

Реклама