Билки и билкови сборове

Росопас – Fumaria officinalis L.

Семейство

Макови – Papaveraceae

Описание

Едногодишно растение с полулежащи или възходящи, силно разклонени стъбла, високи 10 – 40 см. Листата са сложно пересто нарязани, с теснолинейни, линейно-ланцетни или елипсовидни, 1 – 4 мм широки крайни дялове. Съцветията са гроздовидни, многоцветни, 2 – 6 см дълги. Прицветниците са 2 – 3 пъти по-къси от цветните дръжки, заострени. Цветовете са 6 – 9 мм дълги, неправилни, розово-виолетови до пурпурночервени. Чашелистчетата са яйцевидни, 2.5 – 3.5 мм дълги, едро назъбени. Тичинките са 2, триразделни. Плодът е кълбовидно, на върха вдлъбнато орехче, 2.5 – 3 мм в диаметър. Цъфти от април до юни.

Разпространение

Расте по тревисти места, из посевите като плевел и по рудерализирани площи край пътища и огради из цялата страна до 1000 м надморска височина.

Употребяема част

Използва се надземната част (Herba Fumariae), събрана по време на цъфтеж. Да не се смесва с отаналите 7 вида от рода Fumaria, разпространени у нас, които се отличават с не по-дълги от 1 мм чашелистчета (F. parviflora, F. vaillantii, F. schleicheri и F. schrammii), с разперени и завити надолу плодни дръжки (F. thuretii и F. kralikii) и със заострени или заоблени, но не вдлъбнати на върха орехчета.

Действие

Спазмолитично, болкоуспокоявашо, жлъчегонно.

Приложение

Билката се използва предимно като отстраняващо спазмите и болкоуспокояващо средство при дискинезии на жлъчните пътища, жлъчни камъни. Прилага се и като апетитовъзбуждащо средство и тонизиращо червата при атоничен запек, при хемороиди, скрофули, като средство за отслабване и др. Външно се използва при пъпки и лишеи и при краста. Растението е отровно. Уврежда централната нервна система, сърдечно- съдовата и храносмилателната система. Затова не трябва да се прилага самостоятелно за самолечение, а при лекарско назначение и под наблюдение от лекаря. Експериментално е установено, че извлеци от надземната част понижават силно и продължително артериалното налягане.

Начин на употреба

Прилага се като извлек, приготвен на студено от 2 чаени лъжички ситно нарязана билка с 1/2 л студена вода. След като кисне 8 часа, се изпива за 1 ден. Съществуват и препарати с жлъчегонно и жлъчетворно действие, приготвени от дрогата.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари