Билки и билкови сборове

Ревен – Rheum palmatum L. var. tanguticum Maxim.

Семейство

Лападови – Polygonaceae

Описание

Многогодишно тревисто растение с късо многоглавесто коренище и дълги до 1 м месести корени. Стъблото е право, до 2 м високо. Приосновните листа са с дълги до 30 см дръжки, стъбловите са с по-къси дръжки, а най-горните са почти приседнали. Листната петура на приосновните листа достига до 75 см в диаметър, в очертание е широко яйцевидна, дланевидно разделена на 5 – 7 дяла. Цветовете са бели, розови или червени, събрани в многоцветни метличести съцветия. Околоцветникът е прост, венчевиден, шестделен. Тичинките са 9. Плодът е триръбесто широко крилато орехче. Цъфти юли – август.

Разпространение

Родината на тангутския ревен е Централен Китай. Отглежда се в промишлени плантации в някои райони на Русия. У нас се отглежда само като декоративно растение.

Употребяема част

Използват се коренищата и корените (Radix et Rhizoma Rhei).

Действие

В малки дози ревенът подобрява храносмилането, като увеличава стомашната секреция и тонизира мускулатурата на храносмилателните органи. В по-големи дози действа слабително или очистително.

Приложение

Корените, коренището и листата се използват при хроничен запек предимно като слабително средство поради съдържанието на антрахинони. Действието настъпва 8 – 10 часа след приемане, без да се повлиява функцията на стомаха и тънките черва. Този факт е много благоприятен при лечение на запека у децата, тъй като не се потиска апетитът и не се разстройва храносмилането. Дрогата може да бъде приложена едновременно с горчиви средства. Единственото неудобство е, че след прекъсване на лечението може да се получи запек, тъй като билката е богата на дъбилни вещества.

Начин на употреба

Корените на ревена, стрити на прах, се прилагат като тонизиращо храносмилателната мускулатура средство в доза 0.05 – 0.10 г, като слабително средство по 0.25 – 0.50 г и като очистително средство по 1 – 3 г. Те са включени в състава на препарати със слабително действие.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари