Билки и билкови сборове

Полска поветица – Convolvulus arvensis L.

Семейство

Поветицови – Convolvulaceae

Описание

Многогодишно тревисто растение с увивно или полегнало стъбло. Листата са цели, целокрайни, продълговато яйцевидни, триъгълни или ланцетни, в основата най-често копиевидни или стреловидно копиевидни, с дълги дръжки. Цветовете са разположени по 1 – 2, по-рядко по 3 в пазвите на листата. Венчето е фуниевидно, розово или бяло. Тичинките са 5, прикрепени за основата на венчето. Плодникът е горен, с едно стълбче и две нишковидни близалца. Плодът е двугнездна, четирисеменна сферично-яйцевидна кутийка. Цъфти от май до август.

Разпространение

Разпространено е като плевел най-често из окопните култури, но също и в посевите. Среща се и като бурен по тревисти и каменливи места край пътища и огради, из дворове и градини.

Употребяема част

Използват се стръковете (Herba Convolvuli arvensis), събрани по време на цъфтеж.

Действие

Очистително и жлъчегонно.

Приложение

При хроничен атоничен запек предизвиква бърз и силен ефект, придружен от болки и колики. Използва се при застойна жълтеница, при затруднено уриниране и възпаление на простатната жлеза. Билката е отровна в по-големи количества. Предизвиква диария, увреждания на сърцето, бъбреците, черния дроб и др. Причинява и кръвоизливи. Трябва да се прилага много внимателно. Да не се прилага при деца.

Начин на употреба

Запарка от 1 чаена лъжичка билка, накисната за 1 час в 250 см3 вряща вода, се изпива за 2 дни по 3 пъти дневно.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари