Билки и билкови сборове

Лазаркиня – Asperula odorata L.

Семейство

Брошови – Rubiaceae

Описание

Многогодишно тревисто растение с изправено, гладко, четириръбесто, неразклонено стъбло, високо до 50 см. Листата са елипсовидно ланцетни, със заострен връх, разположени прешленовидно по 8 в горната част на стъблото и по 6 в долната. Цветовете са дребни, бели, фуниевидни, събрани на върха на стъблото в щитовидни съцветия; чашката е неразвита, венчето е четирилистно и тичинките са 4. Плодът е сух, покрит с твърди кукести четинки. Цъфти през април – май.

Разпространение

Среща се в сенчестите гори в предпланинските и планинските райони на страната.

Употребяема част

За лечебна цел се използва надземната част (Herba Asperulae).

Приложение

Билката има пикочогонно и леко противовъзпалително действие, което определя приложението ѝ при заболявания на пикочните пътища. Използва се и като спазмолитично и успокояващо средство при колики и болки от различен произход. Подходящо е прилагането ѝ при безсъние у деца и старци, при чревни колики, гадене и световъртеж, при жлъчни колики, болезнена менструация и др. Външно се прилага при конюнктивити, кожни обриви и рани.

Начин на употреба

Използва се извлек или запарка от стръковете при гореизброените заболявания и при други болезнени състояния, където не е подходящо даването на морфин. Прясното растение има по-силно действие от изсушената билка.

Не пропускайте

Коментари