Билки и билкови сборове

Лазаркиня – Asperula odorata L.

Семейство

Брошови – Rubiaceae

Описание

Многогодишно тревисто растение с изправено, гладко, четириръбесто, неразклонено стъбло, високо до 50 см. Листата са елипсовидно ланцетни, със заострен връх, разположени прешленовидно по 8 в горната част на стъблото и по 6 в долната. Цветовете са дребни, бели, фуниевидни, събрани на върха на стъблото в щитовидни съцветия; чашката е неразвита, венчето е четирилистно и тичинките са 4. Плодът е сух, покрит с твърди кукести четинки. Цъфти през април – май.

Разпространение

Среща се в сенчестите гори в предпланинските и планинските райони на страната.

Употребяема част

За лечебна цел се използва надземната част (Herba Asperulae).

Приложение

Билката има пикочогонно и леко противовъзпалително действие, което определя приложението ѝ при заболявания на пикочните пътища. Използва се и като спазмолитично и успокояващо средство при колики и болки от различен произход. Подходящо е прилагането ѝ при безсъние у деца и старци, при чревни колики, гадене и световъртеж, при жлъчни колики, болезнена менструация и др. Външно се прилага при конюнктивити, кожни обриви и рани.

Начин на употреба

Използва се извлек или запарка от стръковете при гореизброените заболявания и при други болезнени състояния, където не е подходящо даването на морфин. Прясното растение има по-силно действие от изсушената билка.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари