Билки и билкови сборове

Дяволска уста – Leonurus cardiaca L.

Семейство

Устноцветни – Lamiaceae (Labiatae)

Описание

Двегодишно тревисто растение, високо до 150 см, с четириръбесто надлъжно набраздено кухо стъбло, покрито с власинки. Листата са длановидно нарязани, срещуположни, с дълги дръжки, долните са петделни, а горните – триделни, към върха заострени. От горната страна те са тъмнозелени, а отдолу – светлозелени. Цветовете са разположени по няколко в пазвите на горните листа и образуват прешлени. Съцветието е класовидно. Венчето е светлочервено и е около два пъти по-дълго от чашката. Горната устна на венчето е продълговата, извита, а долната е триделна, с къси, тъпи дялове. Плодът е сух, разпада се на четири тристенни орехчета. Цъфти от юли до септември. Не се допуска примес с вида Leonurus marrubiastrum L. чиито листа са цели и венчето не е по-дълго от чашката (включително зъбците).

Разпространение

Среща се из цялата страна по тревисти и буренливи места до 1000 м надморска височина.

Употребяема част

Използва се цъфтящата надземна част заедно с листата (Herba Leonuri).

Действие

Билката притежава свойства, близки до тези на валерианата. Успокоява централната нервна система, има противогърчово действие, понижава артериалното налягане, забавя сърдечния ритъм и увеличава силата на сърдечните съкращения.

Приложение

При повишена нервна възбудимост, безсъние, хистерия, сърдечни неврози, начални стадии на хипертония, кардиосклероза, леки форми на Базедова болест, климактерични нервни смущения.

В българската народна медицина дяволската уста се употребява още като диуретично и противокашлично средство, при главоболие, нередовна менструация, анемия и др.

Начин на употреба

Съществуват готови лекарствени препарати от дяволска уста, които се продават в аптеките (леонурин).

В домашни условия се приготвя запарка от 2 супени лъжици дрога и 500 см3 вряща вода. Пие се по 1 винена чаша 3 – 4 пъти дневно.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари