Билки и билкови сборове

Бял смил – Gnaphalium uliginosum L. (Filaginella uliginosa (L.) Opiz)

Семейство

Сложноцветни – Asteraceae (Compositae)

Описание

Едногодишно сивовлакнесто растение, 5 – 25 см високо, от основата силно разклонено. Листата са последователни, линейно ланцетни до продълговати, 1 – 5 см дълги и 2 – 6 мм широки. Цветните кошнички са дребни, 3 – 4 мм в диаметър, събрани на върховете на клонките в снопчета по 3 – 10 и обвити в лъчисто разперени връхни листчета. Обвивните листчета на кошничките са продълговати до линейни, кафеникави, по края ципести и блестящи. Съцветното легло е голо и леко изпъкнало. Цветовете са много дребни, светложълти. Плодовете са продълговато цилиндрични, с хвърчилка от един ред власинки. Цъфти от юни до септември.

Разпространение

Расте по влажни места из цялата страна.

Употребяема част

Използва се цялата надземна част (Herba Gnaphalii uliginosi), събрана през лятото по време на цъфтеж. Да не се смесва с другите видове от род Gnaphalium, разпространени у нас, на конто цветните кошнички образуват класовидни или щитовидни съцветия или са единични. Белият смил да не се смесва със свещицата – Filago arvensis L., и други видове от този род, които се различават по това, че обвивните листчета на кошничката са тревисти, гъсто влакнести, а не са ципести и лъскави.

Действие

Установено е благоприятно действие на корените при високо артериално налягане и гръдна жаба и способност на маслените извлеци да ускоряват заздравяването на различни видове рани.

Приложение

Билката се прилага отдавна в народната медицина, а през последните 50 години навлезе и в научната медицина. Използва се като средство, улесняващо зарастването на рани (кожни и на стомашната и чревната лигавица), като диуретично, жлъчегонно, нервноуспокояващо, понижаващо артериалното налягане средство и при много други заболявания.

Начин на употреба

Белият смил се използва най-често под формата на отвара, приготвена от 1 супена лъжица ситно нарязана билка, която се накисва за 30 минути в 250 см3 вряща вода. След прецеждане отварата се пие по 1 супена лъжица преди ядене. Външнo се прилагат спиртно-маслени разтвори за лечение на бавно заздравяващи рани.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари