Биологични константи

Витамин C (аскорбинова киселина) - дневна нужда и съдържание в хранителни продукти

Дневна нужда, mg
Пол Възраст, год,
  1 - 2 3 - 6 7 - 10 11 - 13 14 - 17 18 - 25 26 - 39 40 - 59 Над 60
Мъже 40 45 60 80 110 95 85 80 60
Жени - - 85 85 80 70 65 55

 

Съдържание на витамин С в хранителни продукти
Продукти (100g) Витамин С, mg
Шипки до 1500
Френско грозде 300
Червени чушки 250
Корени хрян 200
Копър 150
Лапад 150
Магданоз 150
Зелени чушки 150
Ягоди 70 - 120
Тиква 8 - 110
Коприва 70
Портокали 40 - 60
Лимони 10 - 55
Бяло зеле 10 - 50
Спанак 50
Черен дроб 20 - 40
Домати 20 - 40
Малини 30
Мандарини 30
Ябълки 7 - 30
Салата 30
Зелен грах 25
Репички 25
Бадеми 20
Кестени 20
Лешници 20
Пъпеш 20
Зелен боб 20
Праз 20
Ряпа 20
Картофи 6 - 17
Кайсии 7 - 16
Боровинки 15
Вишни 15
Грозде 15
Тиквички 15
Патладжани 15
Праскови 10
Червено цвекло 10
Сливи 8
Дини 7
Нар 5
Краставици 5
Зелен лук 5
Моркови 5
Бира 5
Къпини 4
Круши 4
Мед 3
Говеждо месо 2
Мляко 0,7 - 2
Реклама

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!