Биологични константи

Витамин B2 (рибофлавин) - дневна нужда и съдържание в хранителни продукти

Дневна нужда, mg
Пол Възраст, год,
  1 - 2 3 - 6 7 - 10 11 - 13 14 - 25 26 - 39 40 - 59 Над 60
Мъже 0,8 1,0 1,3 1,6 1,9 1,8 1,7 1,3
Жени - - - 1,4 1,6 1,5 1,4 1,1

 

Съдържание на витамин В2 в хранителни продукти
Продукти (100g) Витамин В2, mg
Бирена мая 4,0
Черен дроб 1 - 4,3
Бъбреци 2,5
Ориз 0,7
Фъстъци 0,5
Соя 0,5
Говеждо месо 0,15 - 0,5
Сирене 0,4
Мляко 0,10 - 0,3
Зелен боб 0,3
Зелен грах 0,3
Леща 0,3
Гъби 0,3
Картофи 0,04 - 0,2
Спанак 0,1
Салата 0,17
Масло 0,15
Ряпа 0,14
Птиче месо 0,10
Кайсии 0,10
Домати 0,10
Коприва и киселец 0,10
Моркови 0,10
Мед 0,10
Къпини 0,8
Круши 0,6
Ябълки 0,6
Зелен лук 0,05
Малини 0,03
Портокали 0,03
Шипки 0,03
Маслини 0,018
Стар лук 0,016
Репички 0,01
Лимони 0,006
Реклама

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!