Новини

Жегата затрупа Спешна помощ с обаждания

Препоръчват се специален режим на работа и течности в горещините

Заради горещините в понеделник от Бърза помощ отчетоха завишен брой сигнали, свързани с проблеми с кръвното, топлинни удари и др. В София екипите на Спешна помощ са получили обаждания за припаднали по улиците, като средно на минута диспечерите получавали по три-четири адреса. Всички те трябва да бъдат обслужени от 12 екипа.

Припаднали в жегите е имало и във Варна, където до обед са постъпили пет сигнала. Иначе Спешната помощ в морската столица се е отзовала на над 50 адреса за половин ден.

До обяд екипите на Спешна помощ в Пловдив и областта са се отзовали на около 40 обаждания. Седем души с топлинен удар са приети само за ден и половина в спешното приемно отделение на Плевенската университетска болница.

Шестима плевенчани са потърсили помощ в болницата заради ритъмни нарушения, петима са се оплакали от остър коронарен синдром, трима са диагностицираните с инсулт.

В Благоевград до понеделник на обед са получени 26 сигнала, като основно оплакванията са за световъртеж, високо кръвно налягане, прилошаване, както и от хронично болни хора, които са с временни неразположения заради жегите.

От здравното министерство съобщиха, че над 2200 повиквания са постъпили в центровете за спешна медицинска помощ в цялата страна през последните два почивни дни като близо една четвърт от тях са подадени за хора, нуждаещи се от спешна медицинска намеса в резултат на високите летни температури.

Във Варна екипите на спешна помощ са оказали помощ на около 290 души. В София броят на сигналите за двата дни е 575, като екипите на Спешна помощ са оказали първа помощ на близо 150 души, които са пострадали от прегряване. 337 души от област Кърджали са обслужени от регионалното звено на Спешна медицинска помощ и при над 50 здравословното състояние е било пряко повлияно от екстремните метеорологични условия.

Сянка и много течности срещу топлинен удар

Кардиолозите предупреждават, че заради горещото време кръвното налягане може да се понижи рязко дори при хипертоници и това да стане и в домашна обстановка, което също е рисковано, защото човек може да колабира.

От здравното министерство напомниха, че най-застрашени от слънчев удар са възрастните над 60 години и децата, както и хората със сърдечносъдови заболявания и със затлъстяване.

Здравните експерти препоръчват да се стои на сянка, особено в обедните часове, хората да се пазят от пряка слънчева светлина, да носят шапка в града и да ползват плажен чадър на плажа, да носят памучни и леки дрехи, да пият повече течности, да не употребяват алкохол през деня, да избягват физическото натоварване, летуващите на морето да не стоят на плажа между 11 и 14 часа.

Признаците на слънчев и топлинен удар са сходни. Налице са главоболие, зачервяване на лицето, обилно изпотяване, ускорено и затруднено дишане, отпадналост, гадене или повръщане, световъртеж и бучене в ушите. При по-тежки форми настъпват загуба на съзнанието, халюцинации и гърчове.

Работното време може да се намали в жегите

От Главната инспекция по труда препоръчаха на работодателите да съобразят режима на работа с високите температури и да предприемат конкретни действия за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Нормативно не е разработен и въведен специален режим за работа при температури над трийсет градуса. Инспекцията по труда обаче препоръчва на работодателите да прилагат всички възможни технически и организационни мерки за ограничаване на неблагоприятното въздействие, което може да окаже работната среда върху здравето на работещите.

Техническите мерки включват системите за охлаждане на помещенията и осигуряване на свеж въздух за работещите. Допълнително могат да се осигурят подходящи сенници, щори, вентилатори, оборудване на климатизирани помещения за почивка, но разликата в температурите на работните и почивните помещения не трябва да надхвърля 10º С.

Организационните мерки допускат намаляване на работното време, промяна на началния час на работното време и др.

Заради високите температура работата на някои строителни обекти спира. На други обаче, като ремонта на новото кръгово кръстовище и подмяната на ВиК инсталацията в Благоевград, кипи усилен труд в най-горещата част от деня. Работник разказа пред БНТ, че "всеки ден е така“ и на колегите му вече не им прави впечатление. Попитан какви мерки взима работодателят им, той отговори, че им дава по бутилка минерална вода на ден. На въпрос дали работното време е намалено той отговаря: "Ние работим на обяд повече и така си тръгваме един час по-рано - някъде до 4 часа. Но на най-топлото време сме си тука”.

Разхлаждане ще има, но за кратко

Във Варна в понеделник беше отчетен температурен рекорд - 35.2 градуса. Предишният рекорд е бил 32 градуса през 2006 година. Синоптиците предвиждат кратко разхлаждане утре и в сряда, но в края на седмицата отново ще бъде горещо.

През втората половина на утрешния ден над Западна България, а през нощта срещу сряда - и над централната част от Дунавската равнина, ще се развие купесто-дъждовна облачност и на места там ще има валежи и гръмотевици, съобщиха от НИМХ на БАН.

В сряда ще превали и прегърми на отделни места в северозападната половина на страната и в планинските райони, а температурите ще се понижат с няколко градуса. Над източните райони ще остане предимно слънчево и горещо.

В четвъртък и в петък отново над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време и ще е горещо. През почивните дни също ще бъде предимно слънчево, но в следобедните часове на отделни места е възможно да превали и прегърми. В неделя от север-североизток ще започне да прониква малко по-хладен въздух, сочи прогнозата на НИМХ-БАН.

Източник:

Mediapool