Новини

За 1 час тест показва нужен ли е антибиотик

Интервю с д-р Калин Лисичков, детски ревматолог, Токуда болница – София

Малък пациент
При артрит трябва да се прегледат и очите

- Д-р Лисичков, кои са най-честите заболявания, които налагат болнично лечение на децата в този сезон? Обещават ни нова грипна вълна със затоплянето.

- Сега най-чести са острите респираторни заболявания. Много са вирусните инфекции, причинени от аденовируси, парагрипни вируси. Децата качват висока температура, кашлят, но нямат бактериална инфекция. Те се оправят бързо и без антибиотично лечение. Истинският грип обаче като че ли тази година е по-малко. В болницата идват най-вече деца с бактериални усложнения на острите респираторни инфекции – пневмонии, усложнения при деца с бронхиална астма.

- Кои са най-честите усложнения?

- Най-чести са пневмониите. В момента имаме деца с тежки пневмонии с усложнения от плеврит. Протичат тежко, тъй като самата вирусна инфекция значително намалява имунитета, уврежда лигавицата на дихателните пътища и пневмониите протичат по-тежко и налагат по-дълготрайно лечение с мощни антибиотици, и то венозно приложени. Често това налага болнично лечение.

- Кои деца са най-уязвими?

- Най-често това са деца в предучилищна възраст между 3 и 6-годишна възраст. Кърмачетата до 1 година са пощадени, вероятно защото живеят в семейна среда и имат по-малко контакти. Тези, които посещават детски заведения, боледуват като че ли най-често. Имахме и няколко 14 – 16- годишни с тежко протичащи пневмонии.

- Всяка висока температура ли налага антибиотично лечение с оглед да се избегнат тежки усложнения?

- За да не се предписват излишно антибиотици, трябва да се правят повече изследвания. А не за всяка температура да се започва с антибиотик, особено ако няма видими данни за бактериална инфекция – да речем гноен секрет от носа или ухото. Добре е да се направят изследвания, които в рамките на един час могат да ориентират лекаря дали става дума за бактериална или за вирусна инфекция. Майките се въздържат често от това изследване, защото е свързано с убождане на пръстчето, за да се вземе кръв. Изследването обаче значително ще намали ненужното предписване на антибиотици.

- Майките се въздържат от изследване, вероятно защото не знаят, че резултатът ще е готов за един час. Вероятно мислят, че той излиза за 2 – 3 дни, а до това време детето се нуждае от сигурно лечение.

- Резултатът от това първично изследване на кръвта става готов за 40 минути. Така че за около един час ние със сигурност знаем дали да включим антибиотик. Ако обаче се налага да се вземе гърлен секрет или да се изследват урокултури, това наистина ще забави резултата. Но важното решение – нужен ли е антибиотик, взимаме до час. А другото вече са детайли. То установява точната бактерия и дали сме избрали подходящия антибиотик.

- Тези вируси и бактерии увреждат ли други органи – ставите, сърцето?

- При децата най-чести са така наречените реактивни артрити – те са реакция и резултат от инфекция извън ставата. Обикновено това става в резултат на инфекция на горните дихателни пътища – ангини, отити. Може да се явят и след инфекция в отделителната или храносмилателната система. Когато детето се оплаква от корем, има диария или пишка по-често, можем да очакваме такова усложнение. Този артрит идва месец след фарингит, ангина, отит, по-рядко след вирусна инфекция.

- Това става, ако болестта е тежка, с гнойни колекции ли?

- О, не. Може родителите дори да не са забелязали, че детето е боледувало. Може един ден температурата да е била по-висока и тогава да се яви артритът. Няма пряка връзка между тежестта на основната болест и развитието на ставния синдром.

- А родителите могат ли да се ориентират?

- Обикновено детето си ляга здраво, а на сутринта не иска да си стъпи на крачето. Има болка, детето куца, не може да ходи. По-малките не искат да станат от леглото и искат да ги носят на ръце. Трудно е да се прецени дали колянната или глезенната става е подута, особено ако човек няма опит. Възпалената става е по-топла от другата. Малкото дете не може да определи къде точно го боли – сочи цялата ръка или крак. До 2 – 3-годишна възраст понятието „болка“ е доста отвлечено, така че не могат да разчитат на него. Тези състояния са драматични, защото детето не може да ходи. Хубавото е, че се лекуват лесно, когато се диагностицират навреме, и не оставят трайни поражения на ставите. За разлика от така наречения идиопатичен (хроничен) артрит, който засята едно на 1000 деца. При него могат да настъпят трайни поражения при закъсняло лечение.

- Каква е причината за този вид артрит?

- „Идиопатичен“ означава 'артрит, чиято причина е неизвестна'. Знае се, че има нарушение в имунната система, която атакува собствените си тъкани като чужди – атакува ставните структури. При една от формите може да се увреди и сърцето, черният дроб, лимфните възли. Не е ясно защо имунната система реагира така. Има лечение, но се иска търпение. Лечението продължава месеци, а понякога и години, но трябва да се проведе. Лошото е, че при този артрит при малки момиченца между 2 и 4 години, могат да се засегнат очите. Боли го коляното, а всъщност детето може да ослепее. Затова при артрит трябва да се проследят и очите.

Автор(и): Веса Георгиева
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto

Реклама