Новини

Тест показва с точност до 99% нормално ли е бебето

Засича синдрома на Даун още в третия месец от бременността

Първият по рода си неинвазивен генетичен тест за откриване синдрома на Даун
Първият по рода си неинвазивен генетичен молекулярен кръвен тест за откриване на синдрома на Даун вече е достъпен и за българските пациенти

Нов тест засича дали бебето има генетично заболяване още в началото на третия месец от бременността на майка му. Изследването вече се прави и у нас, но цената му е доста солена - 2500 лева.

„Този метод е революционен, защото не крие опасности за майката и плода, прави се само с едно убождане и вземане на кръв. Той измества редица стари методи, каквито са хорионбиопсията и амниоцентезата. Много малко са случаите, в които пробата може да даде съмнителен резултат. В такъв случай обикновено се прибягва до второ изследване, което е безплатно за жената. Ако се налага, се правят и други изследвания”, обясни доц. Атанас Щерев.

Чрез теста може да се открие синдромът на Даун, синдромът на Едуардс и синдромът на Патау, които са най-често срещаните генетични заболявания.

Това става още в 9-ата гестационна седмица от бременността. Тестът може с 99% точност да покаже дали едно дете е носител на генетична аномалия. Изследването се прави чрез вземане на кръв от вена на бъдещата майка. Така от нея се изолира ДНК-то на плода. Пробата се изпраща до лаборатория в Германия, където се подлага на високотехнологичен генетичен анализ.

Досегашните методи за определяне на наличие на генетични аномалии включват биохимичен скрининг. Той е неинвазивен и не крие рискове за бременността, но дава около 5% фалшиви положителни резултати и пропуска да улови от 5 до 20% от случаите на синдром на Даун. Инвазивните методи като амниоцентеза и хорионбиопсия дават по-голяма точност, но пък крият риск от спонтанен аборт. При хорионбиопсията този риск е до 5%. Фалшивите положителни резултати при новия пренатален тест са под 0,1%, обясняват специалистите. До края на годината той ще бъде използван и за изследване при многоплодна бременност.

Автор(и): Милена Димитрова
Източник:

Монитор

Снимка:

Монитор

Реклама