Новини

Термалното лечение помага при атопичен дерматит

Друг вариант е климатолечението

Кожата дължи еластичността си на водата
Кожата дължи еластичността си на водата

Причина за кожното заболяване, което в наши дни става все по-често, е генен дефект. Атопичният дерматит обаче е болест на цивилизацията – днес въздухът е различен, храненето не е същото, облеклото е синтетика.

Химията, която е влязла в бита ни и във всичко, което ни заобикаля, е агресивна към кожата и я изсушава. В роговия слой на здравата кожа водата е 10% , а при сухата – много по-малко, което създава куп здравни проблеми. Защото именно на водата тя държи еластичността си. А заради пресъхването се лющи и сърби и вече не действа като надеждна бариера от агресията на външната среда. Хидратацията на повърхностния слой идва отдолу, от дълбоката дерма, от потните жлези и от влагата в околната среда. Допълнителна помощ ѝ оказват емолиентите – неутрални кремове, които поддържат хидролипидния баланс.

Атопичният дерматит може да се появи още в кърмаческа възраст и да изчезне напълно до 3-ата година, до осмата или в пубертета. Затова много майки казват, че болестта „се израства“. Ако обаче до тогава не премине, остава за цял живот и значително влошава качеството на живот. Налага се да мислим за избор на подходяща професия, болестта налага и други ограничения. Най-доброто, което може да се постигне, са периоди на по-дълга ремисия. Човек се възстановява и се чувства добре, докато не дойде нов рецидив.

Термалното лечение е един от начините състоянието на кожата при атопичен дерматит да се подобри. То се прилага в много центрове по света – пие се минерална вода, правят се душове, бани и подводен масаж. Кожата се омазнява и хидратира по специална програма. Друг вариант, който се прави и у нас, е климатолечението. То съчетава подходящ климат и движение на чист въздух. Лечението, което с години се провеждаше в санаториума в Саръгьол в Рила, обаче вече не съществува. Сега се прави опит традицията да се възстанови. Децата се лекуват на спортната база „Белмекен“ на 2000 метра надморска височина, далеч от индустриалните замърсители. Проблемът е, че здравната каса не поема разноските по това лечение.

Автор(и): проф. Николай Цанков, дерматолог
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto