Новини

„Снежна буря“ пред погледа издава алкохола менте

Интервю с д-р Шасине Вели, специализант в клиниката по спешна токсикология на ВМА

И на мирис, и на вкус фалшивият алкохол не се различава от качествения
И на мирис, и на вкус фалшивият алкохол не се различава от качествения
Д-р Вели, какви пациенти приемате в клиниката по токсикология по празниците? Има ли инциденти с фалшив метилов алкохол?

По празниците имаме време да се видим с приятели, познати и роднини и се задържаме по-дълго на масата. Някои прекаляват с алкохола. И в клиниката най-често идват препили. В последните години за щастие все по-рядко има отровени с метанол. Аз имам по-малко наблюдения, но колегите разказват, че от 10 години тези отравяния намаляват. Има инциденти с хронично пиещи и зависими. Те не подбират алкохола и пият каквото им попадне. Пият некачествен, неотлежал алкохол и често се стига до отравяния. Имаме и такива, които умишлено се тровят с медикаменти в комбинация с алкохол. Инцидентите с метанол обаче наистина вече са редки. А той е силно токсичен и уврежда много органи и системи. И уврежданията на зрението, на нервната и сърдечно-съдовата система остават сериозни последствия.

Има ли лична доза?

Няма нито лична, нито препоръчителна доза. За умереното пиене преценката наистина е лична, защото всеки различно преработва алкохола. Освен това всеки пие по различен начин – един по-бързо, друг по-бавно, с мезе или без. Това се отразява на преработването и изчистването на организма. Съветът на токсиколозите е особено по празниците всеки да пие с мярка. Границата е твърде крехка. Защото човек е повлиян от алкохола, няма реална преценка и не усеща как минава границата.

Все пак има някаква приемлива норма, доколкото знам тя е на Световната здравна организация?

За ежедневен прием тя е 40 – 50 мл за мъже, 20 – 40 мл за жени.

Българите едва ли ще приемат това за сериозно?

Така е. У нас се пие доста. Голяма част от хората си произвеждат ракия и вино, а всички ги консумират. Това е нашият балкански манталитет.

А как се отразява това на организма?

Трябва винаги да си даваме сметка, че 90% от алкохола се преработва в черния дроб със скорост 6 – 7 грама на час. 10 – 15 процента се излъчва непроменен от белия дроб и бъбреците, и то бавно, за 10 до 12 часа. Шофьорите трябва да имат това предвид, когато седнат и пият вечерта, продължат до 2 ч. и сутринта искат да са зад волана. И една чаша бира се отразява на дрегера, ще има следи и ако направим токсико-химичен анализ.

Скоростта на преработване зависи ли от теглото? Вярно ли е, че дебелите по-трудно се напиват?

Няма такава зависимост. Индивидуално е. Зависи дали човек има други заболявания. Освен от килограмите преработването и изчистването на организма зависи от ензимите, които притежаваме. Алкохолдехидрогеназата е ензимът, който преработва алкохола. Този ензим има разновидности. 10 – 15 процента от българите са със значително по-малко количество от този ензим и затова по-бавно разграждат алкохола. Известно е, че в най-неблагоприятна позиция в това отношение са японците – 80 – 85% от тях не преработват алкохола заради липса на същия ензим. И затова не носят на пиене. Дали ще ни хване, зависи и от бързината на пиене, от това с каква храна приемаме алкохола, от вида му и още, и още...

Около празниците се поставят рекорди по пиене. Мъжете или жените са по-първи в тази класация?

Има случаи, когато ги карат при нас в кома. Токсико-химичният анализ показва 5 грама на литър, което на практика означава, че са изпили поне 1 бутилка концентрат. Имали сме и жени „отличнички“ с 5.2 и 4.7 грама на литър кръв. Вярно е, че това са инцидентни случаи, но като цяло женското пиянство е по-лошо от мъжкото. Пияната жена става агресивна, плачлива. Тъй като природно е по-емоционална, тя реагира доста по-бурно. Докато мъжът, като се напие, обикновено заспива.

При вас вероятно стигат най-тежките случаи...

Не е точно така. Имаме случаи, когато хората са употребили малко, но се притесняват, че са попаднали на фалшив алкохол. Единственият начин да се докаже има ли отравяне или не, е като се направи токсико-химичен анализ и на кръв, и на урина. Резултатът излиза за половин – един час. Ние обаче приемаме в клиниката за 24 часа, за да направим цялостна диагностична оценка. За да приемем или отхвърлим диагнозата „отравяне“, анализираме и клиничното състояние. Трябва да благодарим на нашата лаборатория, която работи действително бързо и качествено.

Може ли по нещо да различим фалшивия алкохол?

По нищо. И на мирис, и на вкус фалшивият алкохол не се различава от качествения.

Какви са признаците, има ли нещо специфично, което може да насочи, че сме пили менте?

Няма специфични признаци. Първоначалните признаци са като при обикновено напиване – гадене, повръщане, обща слабост, главоболие. Алармиращите симптоми идват от страна на зрението – така наречената „снежна буря“ – светкавици, светлини, замъгляване на погледа. Има промяна на дишането – то е учестено, кръвното се повишава, пулсът е по-учестен... С времето състоянието не преминава, а става все по-тежко. Това обаче са късни симптоми, за съжаление.

Кога във времето се явяват „снежната буря“ и другите тревожни симптоми?

Те може да се явят от 12 до 24 – 48 часа след приемане на фалшив алкохол. Друг път още на 40-ата минута има симптоми и това е най-добрият вариант по-рано да се търси помощ. Да установим дали има метанол, за да се вземат спешни мерки. Дори алармата да е фалшива, е по-добре, отколкото да се чака и да се закъснее.

Имате ли някаква тайна родопска рецепта, за да не се напием? Знам, че сте родом от този край?

Съветът ми е да се употребява умерено. След това да пием повече течности – най-добре да не е газирано – чай, вода, сок. Храната трябва да е лесно усвоима, за да не натоварваме допълнително организма. В Родопите не стигат до напиване и до махмурлук, защото пият на високо, на чист въздух и най-вече на спокойствие. Иначе като навсякъде – сутрин шкембе-чорба – домашна, айран от истинско кисело мляко.

Източник:

Монитор

Фотограф(и): Dan O'Connell
Снимка:

SXC